Svenska lag som har nått gruppspelet i Champions League

Under 1990-talet var IFK Göteborg en nästintill permanent deltagare i gruppspelet i Champions League, men det är snart 20 år sedan. Sportchefen Mats Gren tror dock inte att en återkomst är omöjlig.

ANNONS
|

I en intervju med GP under träningslägret i Dubai var Gren tydlig med att Europa är målet med IFK Göteborgs satsning.

– Nöjd kommer jag att bli när vi har varit med i åtminstone Europa League-gruppspelet. Champions League-gruppspelet, det hoppas man ju självklart på, men först måste vi ta SM-guld.

Läs också: Mats Gren: "Allsvenskan har tagit kliv"

De senaste årens Champions League-framgångar för Malmö FF har visat att det är möjligt för svenska lag att ta sig till gruppspelet. Göteborg var det nära att lyckas i Europa League förra säsongen, men laget föll knappt mot portugisiska Belenenses.

I framtiden vill Gren ha revansch, och han ser ingen anledning till varför laget inte skulle kunna nå framgångar i Europaspelet.

ANNONS

– Varför ska vi inte kunna klara detta. Det känns inte som att det är mycket som fattas.

Fyra svenska klubbar har lyckats nå gruppspelet i Champions League – av dem har IFK Göteborg lyckats klart bäst.

IFK Göteborg, 1992-1993 Segrar mot turkiska Besiktas och polska Lech Poznan gjorde att Göteborg tog sig till gruppspelet. På den här tiden var turneringen betydligt mindre än i dag, och endast de två gruppsegrarna tog sig till final. ”Blåvitt” blev tvåa efter Milan, men kom före portugisiska Porto och nederländska PSV Eindhoven.

IFK Göteborg, 1994-1995 Sparta Prag slogs ut i kvalet, och 90 årsjubilerande IFK Göteborg kunde fira avancemanget till ännu ett gruppspel. ”Blåvitt” lyckades sedan vinna gruppen före Barcelona, Manchester United och Galatasaray. En i dag smått osannolik prestation. I kvartsfinalen blev det respass, med knapp marginal, mot Bayern München.

IFK Göteborg, 1996-1997 Det sista hindret till det lukrativa gruppspelet var Ferencvaros. Ungrarna blev en relativt enkel uppgift för det regerande svenska mästarlaget, som vann hemmamatchen med 3–0. I gruppen besegrades det italienska storlaget Milan, men det räckte inte för att undvika sistaplatsen.

IFK Göteborg, 1997-1998 Den senaste gången ”Blåvitt” spelade i Champions League. Skotska Glasgow Rangers besegrades med klara 4–1 i den avgörande kvalrundan, men i gruppspelet blev det betydligt svårare och Göteborg blev jumbo.

ANNONS

AIK, 1999-2000 ”Gnaget” slog ut grekiska AEK Aten i kvalet, och hamnade sedan i en brutalt tuff grupp med Barcelona, Fiorentina och Arsenal. AIK gjorde flera bra matcher, men fick bara med sig en poäng från de sex matcherna.

Helsingborg, 2000-2001 Sven Anderssons straffräddning i slutskedet borta mot Inter gjorde honom till "San Siro-Sven". HIF gick vidare till gruppspelet med totalt 1-0. I gruppspelet lyckades laget besegra Rosenborg med 2–0, men skåningarna slutade ändå sist i gruppen.

Malmö FF, 2014-2015 Skåningarna ställdes mot FC Salzburg i den sista kvalrundan, och hamnade i ett knivigt tvåmålsunderläge i den första matchen, men Emil Forsberg reducerade sent och fixade ett fint utgångsläge inför returen i Malmö. Inför hemmafansen imponerade MFF och vann klart, 3–0. ”Di blåe” lottades sedan i samma grupp som Atlético Madrid, italienska mästarna Juventus samt de grekiska mästarna Olympiakos.

Malmö tog tre poäng (seger hemma mot grekerna) men slutade sist i gruppen.

Malmö FF, 2015-2016 Celtic besegrades i den sista kvalomgången – tacka Jo Inge Berget för det. Norrmannen gjorde två mål i den första matchen, på Celtic Park, som skottarna vann med 3–2. I returen skickade Markus Rosenberg och Felipe Carvalho in varsin boll med pannan – vilket gav 4–3 sammanlagt. I gruppen väntade giganterna Real Madrid och Paris Saint -Germain, samt ukrainska Sjachtar Donetsk, en alltför tuff uppgift för MFF.

ANNONS
ANNONS