Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matilda Ekholm och Mattias Falck har spelat ihop sedan 2011 och kompletterar varandra. Arkivbild.

Svenska gulddrömmar i nya OS-grenen

Mixeddubbel har fått ökad status i pingisvärlden som ny OS-gren 2020. På EM går Sveriges rutinerade duo Matilda Ekholm och Mattias Falck in för att ta revansch för den förlorade finalen för två år sedan.

Om någon tror att det är mängder av träningstimmar tillsammans som ligger bakom de svenska gulddrömmarna så är det fel. Matilda Ekholm och Mattias Falck (tidigare Karlsson) har inte tränat ihop alls inför veckans mästerskap i spanska Alicante.

Men det ska inte spela någon roll, menar de båda.

- Vi vet mycket väl hur vi ska spela, jag vet hur jag ska spela för att hon ska känna sig trygg, säger Falck.

- Vi har spelat så pass mycket tillsammans tidigare så vi har planen ganska klar. Vi ska bara slipa lite på det när vi kommer ner, säger Ekholm.

Annorlunda mot andra

De har spelat tillsammans i mixeddubbel sedan VM 2011 och har stenkoll på hur samarbetet ska gå till. De största framgångarna är EM-silvret 2016 och VM-kvartsfinalen i fjol.

Mattias Falck säger att de förlorade den senaste EM-finalen "med minsta möjliga marginal", och att de satsar på att gå hela vägen i år.

- Vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Falck och beskriver uppdelningen:

- Vi spelar väl kanske lite annorlunda än de flesta. Mitt spel är ofta att spela kort och bygga upp för den jag spelar med. Jag gör så att motståndaren inte kan attackera och Matilda brukar vara den som ska spela smart och får börja attackera. Bland andra dubbelpar kanske det oftare är killen som är den aggressiva eller vad man ska säga.

Högre konkurrens

Mixeddubbel är ny OS-gren 2020 och i och med att herr- och damdubbel inte finns på OS-programmet har just mixen seglat upp och fått hög status.

- Det märks redan, alla de bästa spelarna har börjat para ihop sig. Det hade de inte tidigare, då hade grenen lite lägre status, säger Ekholm.

Konkurrensen på EM ser därmed också ut att bli tuffare än senast.

- Klart att det blir tuffare nu när nästan alla ställer upp i mixed, men vi har visat tidigare att vi är väldigt bra tillsammans, säger Mattias Falck.

TT: Vad är mest speciellt med dubbel?

- Det handlar ofta om att minimera sina misstag, i dubbel behöver du liksom inte avgöra bollen varje gång. Det kan vara bättre att spela på smarthet och placering, att inte spela lika svårt som i singel, säger Falck.

Bra chanser i alla grenar

Såväl han som Matilda Ekholm ställer även upp i singel och i de "vanliga" dubbelgrenarna. Det blir ett intensivt och tufft schema där svenskarna har medaljchanser i så gott som varje disciplin om det vill sig väl.

- Jag och Kristian har ju ett silver och två brons så vi saknar ju det där guldet. Det vore väldigt kul om vi fick till det igen och vi brukar spela bra på mästerskap, säger Mattias Falck.

- Jag går för medalj (i singel). Hade 3–1 i set i kvartsfinalen 2016 och ska försöka toppa det, säger Matilda Ekholm.