Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Svenska golfförbundet bryter med Henrik Stenson

Henrik Stenson valde i somras att bli en del av den saudistödda LIV-touren.
Nu väljer Svenska golfförbundet att inte förnya sitt samarbete med Stenson.
– Vi tycker att Henrik inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer, säger förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

För TT berättar Håkansson att golfförbundet har diskuterat frågan sedan i somras, då Stenson blev en del av LIV-touren och då samtidigt petades från sitt kaptensuppdrag för Europas Ryder Cup-lag, och att de ville spela klart säsongen innan de fattade ett beslut.

– Vi har kommit fram till att vi inte förnyar samarbetet med Henrik inför 2023, säger Håkansson.

Hur kom ni fram till beslutet?

– Vi tycker att Henrik, genom sitt engagemang i LIV-golfen, inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer. LIV-golfen strider mot det idrottsliga ekosystem som vi tror på. Vi investerar mycket pengar i barn och unga, i tourerna, i drömmen om att någon gång ta sig hela vägen och det här är något vi gör tillsammans med Sveriges golfklubbar i en rätt avancerad tävlingstrappa, som många bedömer är en av de bästa som finns inom golfvärlden.

"Krockar med vår värdegrund"

– LIV-golfen är ingen sådan plats. Vi ser det snarare som en uppvisningsserie och då tycker vi inte att det passar ihop. Det är skälet helt enkelt, det krockar med vår värdegrund när det gäller idrott.

Stenson har tidigare varit ambassadör för golfförbundets paragolf och han har även haft en juniortävling tillsammans med Fanny Sunesson.

Gäller beslutet för 2023 eller på obestämd tid?

– Vi vet inte, jag ska vara jättenoga med att säga att Henrik Stenson är den bästa manliga golfaren vi haft i Sverige, en fantastisk förebild på många sätt som gett många drömmar och många glädjeämnen att titta på, säger Håkansson.

Vet ej Stensons respons

Håkansson fortsätter:

– Ingen tar ifrån honom vad han har gjort för svensk golf, hans framgångar kommer vara eviga och det hoppas jag och tror att man kan särskilja. Det är två olika saker. Men just nu tycker vi inte att han är lämplig som förebild i vår juniorverksamhet och i vår paraverksamhet.

Hur tog Henrik emot beskedet?

– Det vet vi faktiskt inte, vi hade en dialog med honom för någon vecka sedan, informerade honom att vi stod inför det här, bad om återspel, fick en del återspel, men det är ingen regelrätt förhandling på något sätt. Det är en dialog och nu har vi meddelat hur vi ställer oss.

Vad krävs för att ni ska samarbeta med honom igen?

– Det är hypotetisk fråga tycker jag, det är två parter. Henrik ska vara intresserad, vi ska vara intresserade, nu väljer vi att inte förnya.

Stenson har tidigare, med andra spelare som valt att bli en del av LIV-touren, stängts av från spel på PGA-touren. Däremot är det ännu inte känt hur Europatouren, som också är kritisk mot den saudistödda touren, kommer "straffa" LIV-spelarna.

Stenson arrangerar sedan tidigare den svenska tävlingen Scandinavian Mixed, som är en del av Europatouren, ihop med Annika Sörenstam.

TT söker Henrik Stenson för en kommentar.

Fakta: Henrik Stenson

Född: I Göteborg, 1976 (46 år).

Världsrankning: 171, som bäst tvåa (2014).

Meriter: 21 segrar i proffskarriären, varav 11 på Europatouren och 6 på PGA-touren.

Blev förste svenske herrgolfaren i historien att vinna en major när han tog hem The Open 2016.

2013 blev Stenson första spelare att vinna både PGA- och Europatourens totalställning och finaltävlingar.

Fakta: LIV Touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är förutom Henrik Stenson: Brooks Koepka, Cameron Smith, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Bryson DeChambeau.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren.

Henrik Stenson fråntogs dessutom sin roll som lagkapten för Europas Ryder Cup-lag och Svenska golfförbundet bryter nu med svensken, som är Sveriges mest framgångsrika golfare på herrsidan.

Förutom prispengar har de största stjärnorna lockats med stora sign-on-bonusar. Dustin Johnson uppger exempelvis ha fått över 1 miljard kronor för att ta steget över.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyramannalag. Detta gör att tävlingarna inte uppfyller kraven för att ge världsrankningspoäng, något som deltagarna på LIV-touren protesterat mot.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral i Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.