Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet, står inte bakom Goran Delics anklagelse.  Bild: PER FRISKE
Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet, står inte bakom Goran Delics anklagelse. Bild: PER FRISKE

Svenska friidrottsförbundet står inte bakom ordförandens anklagelse

Ordföranden i Göteborgs friidrottsförbund, Goran Delic, anklagar i ett internt mejl ledande personer inom flera lokala friidrottsklubbar för att ”utvecklat normer och attityder som inte ligger i paritet med samhället i övrigt”. Nu tar Svenska friidrottsförbundet, Sfif, som Delic i mejlet menar står bakom anklagelsen, avstånd från kommentaren.
– Det får stå för Goran, säger generalsekreteraren i Sfif, Stefan Olsson.

Med anledning av att en västsvensk friidrottsledare, misstänkt för sexulla trakasserier och kränkande särbehandling, polisanmälts av Svenska friidrottsförbundet i förra veckan kallade Göteborgs friidrottsförbund till ett möte för stadens klubbar.

Detta möte ägde rum i måndags med ordförandena från de lokala klubbarna fanns närvarande. Efter mötet mejlade Goran Delic, Göteborgs friidrottsförbunds ordförande, ut sina anteckningar från mötet i ett internt mejl.

I mejlet skriver han bland annat att: "Vissa klubbchefer/kanslister/tränare samtliga män som har sina kontor på Friidrottens hus eller i dess närhet har utvecklat normer och attityder som inte ligger i paritet med samhället i övrigt."

LÄS MER: Storkonflikt i Friidrottsgöteborg – efter ordförandens anklagelse

Vidare skriver Goran Delic att samtliga närvarande på mötet samt Svenska friidrottsförbundet delar ovanstående åsikt.

GP:s rundringning till de klubbar som deltog på mötet visade att så inte var fallet. Flera klubbar har valt att kalla till extra styrelsemöten för att bemöta anklagelserna. Också Svenska friidrottsförbundet tar avstånd från anklagelsen.

– Vi står inte bakom den formuleringen. Den får stå för honom, säger Stefan Olsson.

Varför skriver han då att ni står bakom formuleringen?

– Det får han svara på. Det vet inte jag varför.

Har du pratat med honom efter måndagens möte?

– Ja, jag framförde hur vi såg på det. Han hade sin bild. Jag konstaterar bara att vi har olika synsätt på det. Samtidigt är det viktigt att arbeta med värdegrunden och att det sker i dialog med föreningarna. Det är det viktigaste.

"Finns behov av ett omtag"

Hur ser ni på miljön inom Göteborgs friidrottsförbund?

– Vi har sett och uppfattat att det finns behov av att göra ett gemensamt omtag när det gäller värdegrundsarbetet i friidrottsmiljön i Göteborg. Vi har påtalat värdet av att det görs tillsammans mellan föreningarna och förbundet.

– Samtidigt är det jättesvårt för mig att beskriva miljön eftersom jag inte befinner mig där. Vi har sagt att de som befinner sig i den miljön måste ta tag i de här bitarna. Göteborg är vårt kanske viktigaste friidrottsdistrikt. Då är det förstås viktigt att man där försöker komma överens så att man kan skapa utveckling för framtiden.

Kan det bli aktuellt att ni medlar mellan förbundet och föreningarna?

– Vill föreningarna och förbundet ha vår hjälp så ställer vi upp i den här situationen som är lite problematisk. Vi står till förfogande. Det är en av våra uppgifter.

När GP pratade med Goran Delic om anklagelsen mot ledarna inom Göteborgsklubbarna säger han att han fått flera reaktioner.

– Några har tagit åt sig och känner sig utpekade, men jag står för det. Vi måste våga prata om det, annars kvarstår min slutsats att man sätter sig utanför det vanliga samhällets normer, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.