Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Svenska föreningar går miste om en halv miljard

Riksidrottsförbundet beräknar att idrottsföreningar kommer att förlora minst 5000 miljoner kronor på det evenemang som ställs in under mars och april.
– Det skapar stora ekonomiska påfrestningar, konstaterar Björn Eriksson, ordförande i RF.

Just nu pågår ett arbete för att kartlägga hur idrottsrörelsen drabbas av coronavirusets konsekvenser. En enkät ska i detalj redovisa de kostnader som uppstår när både matcher, tävlingar och andra evenemang ställs in.

Men redan nu kan RF konstatera att det handlar om stora pengar – minst en halv miljard - under mars och april.

– En första ögonblicksbild är att våra föreningar förlorar 500 miljoner kronor då 1 800 idrottsevenemang ställs in under mars och april för att bekämpa coronaviruset. Det skapar stora ekonomiska påfrestningar för våra föreningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Den första analysen visar att omkring 1800 evenemang har ställts in under perioden 12 mars till 30 april. Där är allt från mindre föreningsevenemang till världscupen i skidor inräknat.

– Vi måste komma ihåg att både evenemang med mycket publik och evenemang med många deltagare är viktiga för idrotten. Exempelvis ställs ungdomsturneringen Irsta blixten in. Den ger vanligtvis miljonbelopp till föreningen. Pengar som skulle använts bland annat för att hålla nere kostnaderna för unga killar och tjejer, säger Björn Eriksson.

Han nämner två Göteborgsevenemang som exempel på hur coronaviruset slår direkt mot svenska föreningar.

– Under maj och juni har vi stora motionslopp som Vårruset och Göteborgsvarvet som är helt avgörande för en rad föreningars barn- och ungdomsverksamhet resten av året. Vi ska göra allt vi kan för att minska smittspridningen, men då måste regeringen vara beredd att hjälpa våra föreningar att klara den ekonomiska knipa som de hamnar i, säger Björn Eriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.