Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Svenska förbundskaptenen: "Chockad och förvånad"

Martin Johnsrud Sundbys dopingdom väcker reaktioner i skidvärlden. Svenska längdskidlandslagets förbundskapten, Rickard Grip, är delad i sina känslor. - Först blev jag oerhört chockad och förvånad, som alltid när man hör ordet dopning, men sedan fick det andra proportioner när man fick veta vad det var som hade hänt, säger han till GP.

Tidigare i dag meddelade det norska skidförbundet att landslagsstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängs av två månader för att ha testats positivt för doping. 31-åringen straffas för att han använt en astmamedicin som han inte har haft tillstånd för. 

Rickard Grip, förbundskapten för det svenska längdskidåkningslandslaget, blev chockad när han fick höra att norrmannen stängts av för dopning. 

- Först blev jag oerhört chockad och förvånad, som alltid när man hör ordet dopning, men sedan fick det andra proportioner när man fick veta vad det var som hade hänt, säger han till GP.    

Det låter som att du känner med Sundby i det här fallet? 

- Jo men lite så är det faktiskt. Det är ett misstag som har begåtts, och det låter som att det har blivit en feltolkning av regelverket. 

Han fortsätter:

- Samtidigt är vi alla skyldiga att följa och åtaga oss de regler och förordningar som finns uppsatta, men i det här fallet känns det som att det är ett misstag.

Hur svårt är det att hålla koll på vad som är tillåtet och otillåtet att använda?  

- Det är väl bara så att det är viktigt att man hela tiden håller sig noggrant uppdaterad för vad som gäller. Vi har vår landslagsläkare som är huvudansvarig för det. 

Johnsrud Sundby är en av skidsportens största affischnamn, vad betyder det för längdskidåkningen att han, trots omständigheterna, faktiskt har åkt fast för dopning? 

- All sådan här publicitet är negativt för sporten, och all idrott. Men vad just det här beskedet betyder och vilka konsekvenser det får, det tycker jag är för tidigt att säga nu. 

Känner ni som motståndare till Norge och Johnsrud Sundby besvikelse över det här?

- Nej det kan jag inte göra. Han har inte använt något otillåtet utan han har bara inte haft tillstånd för det. Och det är inget nytt att han har slitit med en tuff astma under hela sin karriär. 

Dopingdomen mot Martin Johnsrud Sundby betyder att han fråntas totalsegern i 2015-års världscupen och Tour de Ski. Han stängs av mellan den 11 juli och den 11 september i år. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.