Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Italiens Olbis André och Sveriges Amanda Zahui under lördagens EM-kvalmatch, mellan Sverige och Italien i Borås.

Svenska coachen: Vi spelade som barnungar

En tredje seger för damerna i kvalet till basket-EM och vägen till slutspel låg öppet. Men förhoppningarna mot Italien kom av sig redan från start. Sverige var aldrig i närheten.

Det skulle bli en match mellan två fixstjärnor från amerikanska WNBA. Svenska Amanda Zahui och italienska Cecilia Zandalasini. Men bataljen kom av sig redan från början.

Ledda av Zandalasini kunde Italien gå ifrån direkt. Bakom Zandalasini satte Giorgia Sottana rader av trepoängsskott. Hon var hundraprocentig i halvlek och blev matchens bästa poänggörare med 22 poäng.

- I kväll visade vi vilket lag vi är. Vi spelade som ett lag och vann som ett lag, säger Sottana.

Skyttet brast

Efter halva matchen ledde Italien med 14 poäng (33-19). Det var det svenska skyttet som brast. Skottprocenten låg under 30 procent. Och gör man bara 19 poäng på en halvlek vinner man inga matcher. Fortsättningen blev en kamp för Sverige att försöka jaga ikapp.

- Vi kom inte ut så aggressivt som vi borde. Vi gjorde många misstag, erkänner Elin Eldebrink.

I andra halvlek försökte svenskorna skruva upp tempot och sätta press på italienskorna högt upp i banan. Poängen började trilla in för Sverige men de klarade ändå inte av att hålla jämna steg. Till slut skrevs Italiens seger till 69-47.

Spelade på 50 procent

Matchen i matchen vann Zandalasini med 19 poäng mot Zahuis 16.

Sveriges franske coach François Gomez var inte munter efter matchen.

- Det är alltid spelarnas ansvar att vinna. Men i dag kanske jag måste ta på mig ansvaret. Vi visste att om vi skulle ha en chans måste vi spela 100 procent, men vi spelade bara på 50 procent av vår kapacitet. Men jag litar på spelarna att de ska resa sig och vinna mot Kroatien, säger han.

Efter matchen är han självkritisk. Och det är med ironi att förklarar:

- Kanske är det min engelska som är så dålig att de inte riktigt förstår vad jag försöker säga, säger han.

Publikrekord

Glädjande för dagen var publikrekord för svensk landslagsbasket för damer. Och även om de 2 142 åskådarna nedslagna lommade hemåt var det inget fel på publiktrycket under matchen.

- För oss var det fantastsikt att spela i en sån här atmosfär. Vi tyckte det var underbart, förklarar Italiens coach Marco Crespi.

Förlusten innebär att Sverige får en längre väg till EM-slutspelet. Efter tre matcher har Sverige två segrar, samma som Italien. Och gruppsegraren samt de sex bästa av de åtta tvåorna går till EM. Matchen mot Kroatien om fyra dagar kan bli avgörande. EM-slutspelet spelas 2019 i Lettland och Serbien, med final i Serbien.

- Vi kan vinna alla de tre matcherna som återstår, säger Gomez hoppfullt.