Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Göteborg slutade tvåa i Venlakavlen.  Bild: PETER HOLGERSSON
IFK Göteborg slutade tvåa i Venlakavlen. Bild: PETER HOLGERSSON

Svensk succé i Jukola – IFK Göteborg tvåa

När världens största orienteringsstafett avgjordes blev det stora svenska framgångar. IFK Göteborgs damer tappade segern på sistasträckan men slutade på en fin andraplats.

I helgen avgjordes världens största stafettorienteringstävling i finska Kangasala utanför Tammerfors.

Det blev svensk succé när IFK Göteborgs damer sprang in på andra plast i damernas Venlakavlen och Stora Tuna tog hem segerns i herrarnas Jukolakavlen.

Hagström tappade segern

Efter en tredjeplats i Tiomila i våras jagade IFK Göteborgs damer seger i de finska skogarna.

Det såg länge bra ut för Blåvitt och efter fina sträckor av Miri Thrane Ödum, Kirsi Nurmi och Elin Månsson gick Sara Hagström gick ut i ledning med 39 sekunder på sista sträckan.

Hagström inledde stark och drygade ut ledningen men efter några missar tvingades hos släppa Fredrikstads Kamilla Olaussen förbi sig och laget slutade på andraplats av de 1723 startande lagen.

– Jag kände att när jag gått ut så hårt och hon kom ikapp mig, då tappade jag lite liksom…men jag tänkte att jag skulle hålla ihop med henne. Men sen såg jag ett uppenbart vägval som jag missat först. Jag tog det och då kom vi ifrån varandra, säger Hagström till svenskorientering.se.

– Jag vet att Kamilla är fysiskt stark och kan springa fort, men hon kan göra bommar också. Så jag försökte tänka att jag var i tät och gjorde allt. Jag är ganska nöjd med det jag gjorde resten av loppet.

Svens seger på herrsidan

I herrstafetten skrevs historia.

Stora Tuna OK imponerade stort och vann tävlingen med hela fyra bröder i laget, alla med det passande efternamnet Svensk – detta är något som aldrig tidigare har inträffat, enligt Svenska orienteringsförbundet.

Joakim, Emil, Jesper och Viktor Svensk utgjorde brödrakvartetten som tillsammans med lagkamraterna Anton Sjökvist, Henrik Johannesson och Olle Kalered säkrade Stora Tunas första seger i stafettävlingen.

– Jag hade så bra utgångsläge man kunde få. Killarna serverade bra och det var upp till mig. Jäkligt skönt att jag kunde hålla ihop det, säger Emil Svensk som var slutman i laget i ett pressmeddelande.

IFK Göteborgs herrar slutade på femteplats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.