Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caroline Seger och Pia Sundhage under Sveriges träning på matcharenan i nederländska Breda.

Svensk stämning ska ge EM-succé: "Unikt"

Glatt, uppsluppet – men fokuserat. När spelet hackat och målen uteblivit hoppas Sverige att den goda stämningen ska bära laget långt i fotbolls-EM.

Det tar inte mer än ett par minuter innan både Seger och förbundskaptenen Pia Sundhage bryter ihop av skratt på presskonferenspodiet på EM-arenan i Breda.

Det är dagen innan de ska göra entré i EM, och det mot mardrömsmotståndet Tyskland, men en förvirrad översättning från svenska till engelska för de tyska journalisterna är allt som behövs för att bryta allvaret.

- Det är klart att stämningen är viktig för vår del, och har varit under många år och lång tid, säger Caroline Seger.

- Den gör att vi känner oss väldigt avslappnade och vi vet när vi kan vara det och när "on"-knappen måste vara på. Vi blir väldigt tajta tillsammans och vet att det är väldigt viktigt när vi går in i ett stort mästerskap där det blir en väldigt stor anspänning. För vår del är det väldigt viktigt att vi håller ihop som grupp. Vi vet att vi är som starkast då. Då kan vi även slå de allra bästa.

"Hjärta slår klass"

Flamset och tramset, om en kan kalla det så, har hjälpt Sverige förr. 2013 dansade laget hela vägen till EM-semifinal i Pia Sundhages första mästerskap.

Nu hoppas de att något liknande ska bära dem ännu längre i hennes sista.

- Absolut. Det är ju lite svenskt det där, det är det verkligen, säger Lotta Schelin.

- Man kan skratta åt det. Jag vet att tyskarna tycker att det är lite fjantigt och höll på och sa ”harmony, harmony, Sweden” för att vi alltid är schyssta och goa och så. Men jag kan inte säga annat än att det också är ett vinnarkoncept. När man går ut på planen och varenda en sliter röven av sig för de andra och för dem som är på bänken och läktaren – det är unikt. Hjärta slår klass och allt det där. Men när man är fysiskt förberedda och spelar den fotbollen som krävs – med det hjärtat – är det svårstoppat.

Vill bryta svit

Sverige har tio raka förluster mot Tyskland i mästerskapssammanhang, en svit som det talats mycket om. Oftast har det handlat om slutspelsmatcher, där tyskorna bara de senaste åren besegrat svenskorna i OS-finalen 2016, VM-åttondelen 2015 och EM-semifinalen 2013.

Den här gången handlar det om en gruppspelsmatch.

- Nu är det inte vinna eller försvinna på samma sätt. På det sättet är det kanske lite mer avslappnat, om man kan säga så utan att Pia skjuter mig sen, säger Seger.

- Det är klart att det är en viktig match för vår del men som jag har sagt tidigare är det även två andra gruppspelsmatcher som kommer att bli jätteviktiga. För vår del handlar det mer om att få en bra start och en bra känsla i gruppen. Vårt drömmål skulle så klart vara att få börja med att vinna mot ett Tyskland som vi inte har slagit i ett mästerskap. Det hoppas jag att vi kan göra.