Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lars Richt. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svensk seger kan ge enklare EM-väg

Svensk seger mot Nederländerna kan, med hjälp av Vitryssland, ge en VM-biljett redan ikväll. Enligt Aftonbladet kan det också ge en enklare väg till fotbolls-EM 2020.

Allt bättre än en förlust med sju mål i kvällens match mot Nederländerna ger Sverige minst en playoff-plats i VM-kvalet. Vid svensk seger och franskt poängtapp hemma mot Vitryssland – eller oavgjort för Sverige och förlust för Frankrike – är Blågult till och med klart för VM 2018.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En svensk seger kan ge mer än så.

Med nya Nations League runt hörnet kvalificerar sig Sverige, vid seger mot Nederländerna, för A-divisionen – den högsta av de fyra grupperna, när den nya landslagsturneringen startar.

Detta då de tolv bäst rankade lagen i Uefa, före playoff, kommer att få plats i A-divisionen.

Just nu är det Österrike, som spelat färdigt sitt kval, som har den tolfte och sista platsen.

Bakom skuggar både Sverige och Nederländerna.

- Vinnaren mellan oss och Nederländerna kommer att vara i förstaligan i Nations League. Vid oavgjort är det Österrike som tar platsen i förstadivisionen, säger svenska landslagschefen Lars Richt till Aftonbladet.

Då Nations League även fungerar som ett extrakval till EM 2020 skulle en plats i förstaligan innebära en teoretiskt enklare väg till slutspelet för Sverige. Detta då de flesta storlag i förstadivisionen med största sannolikhet kommer att säkra EM-biljetten genom det traditionella kvalspelet. I en andraliga skulle man i stället behöva tampas med fler lag om den extra EM-platsen som står på spel i den nya turneringen.