Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensk poäng säkrar andraplatsen

Den kommer allt närmare, den helt avgörande matchen mot Danmark om direktplatsen till fotbolls-VM 2019. Men om Sverige ska behålla greppet om gruppsegern krävs seger borta mot Ukraina i kväll.

Om Sverige tar minst en poäng i kvällens match står det redan med två omgångar kvar att spela av VM-kvalet klart att det blir svensk eller dansk gruppseger. Förstaplatsen ger en direktplats till VM i Frankrike nästa sommar, medan de fyra bästa grupptvåorna får spela playoff.

- Vi vet att varje match är otroligt viktig för att fortsätta ta de tre poängen, och sedan har vi ju Danmark i en match, säger Linda Sembrant, tillförordnad lagkapten i skadade Caroline Segers frånvaro.

Fördel Sverige

Matchen borta mot Danmark den 4 september har länge spåtts att bli helt avgörande för vilket lag som ska gå direkt till VM. Sverige har tre poängs försprång till danskorna efter 3–0-segern på walkover i höstas – matchen ställdes in efter en konflikt mellan de danska spelarna och landets fotbollsförbund – men får inte snubbla till i de två kommande mötena med Ukraina om greppet ska behållas.

Och trots att Ukraina förlorade med 1–5 hemma mot Danmark i fredags tar Sverige inget för givet inför kvällens match.

- De sade själva att de gjorde en av sina sämsta matcher mot Danmark. Och defensivt kommer de kanske att tajta till det. Men de måste också vinna matchen, så exakt hur de tänker och värderar oss, det får vi se, säger Peter Gerhardsson.

Sverige vann sin senaste match i kvalet hemma mot Kroatien med 4–0 i torsdags. Sverige dominerade fullständigt, men det fanns saker att förbättra. Som effektiviteten, inte minst på fasta situationer.

- Vi hade ju tolv hörnor, och man brukar göra mål på var tolfte, så det var väl dåligt att vi inte gjorde något mål. Ett borde vi ha fått in. Men det är bara att fortsätta nöta, vara aggressiva i boxen och utnyttja att vi är ett långt landslag, säger Magdalena Eriksson.

Hörndilemma

Chelseabacken har en av landslagets bästa inläggsfötter, men slog inte hörnorna mot Kroatien eftersom att hon också tillhör lagets främsta huvudspelare. Klubbkamraten Jonna Andersson, som i stället slog hörnorna från höger, hade dock ingen lyckad dag och Peter Gerhardsson öppnar för att byta hörnläggare.

- Ja, vi har lite idéer för hur vi ska göra, men framför allt var vi ska slå dem. Vi har ganska bra koll på hur de ställer upp, så det kan bli byten på de som slår hörnorna. Men det beror på dagsform också, säger Peter Gerhardsson.

Minst en förändring blir det jämfört med startelvan i torsdags. Hanna Glas är sjuk och missar matchen. Tänkbar ersättare är i första hand antingen Linköpings Anna Oskarsson eller Göteborgs Elin Rubensson.

Ukraina–Sverige har avspark klockan 18, svensk tid.