Svensk OS-silver efter Öbergs starka spurt

Hanna Öberg gick ut på sistasträckan som elva, sköt fullt och tog in på toppen.
Inför sista varvet låg Sverige på en bronsplats då Öberg lade in högsta växeln och passerade Frankrike i spurten.

ANNONS
|

Men silvret var långt borta för svenska laget i början av tävlingen. Linn Persson körde en okej förstasträcka och satte pricksäkert alla fem skott, men sedan hände något. Två bom i andra skjutningen och en niondeplacering vid växlingen med Mona Brorsson.

"Nöjd att jag lyckades sätta skotten"

Mona Brorsson gick ut 38 sekunder efter ledande Italien men kunde snabbt plocka en placering. Luriga vindar ställde dock till det rejält för svenskan, och inte minst för Italien, som sköt två bom vid första skjutningen och tre vid andra. Hon kunde dock samla sig och den här gången slapp hon straffrunda.

– Inga straffrundor i dag. Jag har verkligen jobbat mycket mentalt de senaste dagarna. Och så kommer jag hit och ska skjuta i de här förhållandena. Men jag är så nöjd att jag lyckades sätta skotten, sade Mona Brorsson.

ANNONS

Vid överlämningen till Anna Magnusson låg Sverige på en elfteplats. Stående skjutningen satte hon mitt i prick och kom ut åtta från vallen efter att ha plockat tre placeringar.

Ledande Italien, Norge och Finland fick alla två straffrundor vardera. Storfavoriten Tyskland ställde till med dagens skräll när de blev diskade efter att ett skott fastnat i loppet och inte avfyrats. Av säkerhetsskäl fick de stanna.

"Kände bara att allt är möjligt"

Hanna Öberg taggade till inför sistasträckan och sköt fullt i första. Efter tre kilometer låg Sverige bara 26 sekunder från bronsmedaljen och när Hanna Öberg åkte in på skjutvallen för andra gången satte hon alla fem skott - och åkte ut på en bronsplats.

Frankrike på andraplatsen kunde inte rå på Hanna Öbergs brutala åkning i spurten, och OS-silvret i damernas skidskyttestafett gick därmed till Sverige.

– Jag kände bara att allt är möjligt, sade Öberg om sin magnifika avslutning.

ANNONS