Svensk mirakelvändning i VM-finalen

Sverige var riktigt illa ute i finalen av bandy-VM. Men efter en rysaravslutning fick de till slut lyfta VM-bucklan igen. Finalen mot Ryssland slutade 4–3.

|

Det blev en drömavslutning på något som hela tiden kändes väldigt läskigt.

Segermålet kom på tilläggstid efter en hörnvariant som via Daniel Mossberg nådde Adam Gilljam, som sköt in segermålet innan han i vild eufori gled på knäna ut till avbytarbänken.

- Vi var så jävla värda det här. Vi har varit bäst hela veckan, sade Gilljam till kanal 5.

Allt var upplagt för ett svenskt VM-guld.

Det var hemmaplan, det var ett spelprogram som helt var anpassat efter Sverige (på ryssarnas bekostnad), det var stor is, det var bästa möjliga lag, det var framför allt en vecka av riktigt imponerande svenska insatser.

Men i en VM-final i bandy spelar sådant ingen roll.

De tre ryska målen kom efter en hörnretur, ett frislag och en hörna samtidigt som Sverige hade väldigt svårt att nå fram med bollar till sina anfallare.

Ryssland ledde med 3–1 och såg ut att ta sitt femte raka VM-guld.

- Det var hänghuvuden i halvtid, beskrev förbundskapten Svenne Olsson.

- Vi sa att vi skulle ha längre anfall och större tålamod i andra. Och så körde vi en hårdare coachning, vissa spelare fick mer speltid,

När Christoffer Edlund till slut fick en djupledsboll av Mossberg reducerade Sverige till 2–3 och det blev rejält spännande.

- Vi fick bra snurr i början av andra halvlek men sen brände vi chans på chans, tyckte Olsson.

Med ett fyrverkeri av missade möjligheter – bland annat hade såväl Christoffer Edlund, Johan Löfstedt och Daniel Anderssons öppet mål utan att få in bolluslingen – krävdes det en hörna i slutminuterna för att kvitteringen skulle komma.

Per Hellmyrs hörna nådde Erik Pettersson som dunkade in bollen i nättaket. Och bara några minuter senare blev Adam Gilljam stor matchhjälte.

VM-finalen var tuff. Domaren Petri Kuusela blåste inte i sin visselpipa i onödan, vilket räddade Daniel Mossberg från ett rött kort efter en bentackling men samtidigt också lät bli att döma straff för Sverige när Johan Löfstedt blev hockeytacklad från två håll någon meter från målet.

Ryssarna hanterade det tuffa spelet bäst, och drog nytta av de fasta situationerna.

Men så gjorde Maksim Isjkeldin bort sig när han slog Edlund så hårt på skridskorna att klubben gick av, och han drog på sig en utvisning två minuter före full tid.

Det utnyttjade Sverige – och är världsmästare.

Fakta: Guldtruppen