Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Jag tror att det är ohållbart att fortsätta med matchandet som det är nu", säger Jesper Nielsen.

Svensk kritik mot hårt VM-matchande

Tio matcher på 17 dagar. Det är vad som väntar om Sverige tar sig hela vägen till matcherna om VM-medaljer.

Det är ett riktigt kraftprov som väntar Sverige och övriga VM-länder som aspirerar på att ta sig hela vägen till medaljmatcherna i Herning den 27 januari.

För tufft, tycker många. Inte minst eftersom spelarna redan har matchats hårt i handbollsligor runt om i Europa under hösten. Mittsexan Jesper Nielsen, uttagen i EM:s allstar-lag för ett år sedan, är en av flera spelare som dras med småskavanker redan innan VM har startat.

- Det är jäkligt tufft med allt matchande. Om det bästa är att kanske inte spela mästerskap varje år vet jag inte, men jag tror att det är ohållbart att fortsätta med matchandet som det är nu, säger han.

- Någonting måste göras innan spelare börjar tackla av. Och tyvärr är det kanske landslagsspelet som blir lidande i så fall, eftersom vårt jobb måste göras i klubbarna på hemmaplan.

"Sliter fruktansvärt"

Mattias Zachrisson, nyligen tillbaka efter en fotskada, har samma tankegångar.

- Det sliter såklart fruktansvärt på kroppen. Jag gjorde min första landskamp när jag var 18, men man märker att man inte är 18 längre. Jag är 28, det är klart att det sliter att varje år spela mästerskap, säger "Zacke".

- Du förlorar ganska många semesterdagar av att vara med i landslaget, samtidigt är mästerskap det roligaste på hela året.

Ingen champagnehandboll

Förbundskapten Kristján Andrésson inser att en viktig faktor blir att hushålla med resurserna under VM-turneringen. Kanske speciellt i det första gruppspelet, då Sverige ska spela fem matcher på en vecka mot motstånd som inte alltid håller toppklass.

- Det går inte att spela champagnehandboll i fem matcher gånger 60 minuter på sju dagar, säger han.

- Och att eventuellt behöva spela tio matcher på 17 dagar känns som en och annan match för mycket. Som handbollstränare och handbollsälskare vill man se väldigt bra spel, tyvärr minskar den möjligheten.

När Sverige tog silver i EM förra året spelade laget som jämförelse åtta matcher på 17 dagar.

- Det är vad det är. Nu har jag 16 spelare med mig, men jag känner nästan att det skulle kunna vara fler för att sprida belastningen och inte behöva nöta sönder vissa spelare, säger Kristján Andrésson.