Nick Spires jublade mest på Hovet i Stockholm.

Svensk knall mot Turkiet: "Historisk seger"

Svenska lag som slår ur underläge är inte att leka med. Den turkiska läktarsången på Hovet i Stockholm förbyttes i ett nordiskt urvrål när basketlandslaget fällde världsnationen Turkiet i VM-kvalet, 59–58 (29–29).

|

Presskonferensen efter en av Sveriges största basketsegrar på herrsidan var över.

Intervjuerna i katakomberna under Hovets läktare, där de 8045 åskådarna satte svenskt publikrekord, avklarade. Ja, sånär som på den allra sista.

- Ja, gärna, svarade Nick Spires på frågan om han ville sitta ned.

Under matchen befann han sig på en högre nivå. I den tredje perioden högst av alla.

Den 210 centimeter långe 23-åringen fick en lidnersk knäpp och lyfte till en nivå han sällan eller aldrig befunnit sig på. Världsnationen Turkiet hade inget motmedel.

Spires dunkade i boll efter boll och satte 13 poäng på tio minuter. Dessutom städade han bort det mesta under egen korg.

"Klart det hjälper"

Efteråt kunde han inte förklara vad som hände när han låg bakom det matchvinnande rycket fram till 50–39.

- Egentligen inte. Mycket av berömmet ska gå till guarderna som hittade mig med lobbpassningarna. Och i försvar kommer de (Turkiet) in i mitten. Det är det jag är bra på att stoppa, säger han.

I höstas flyttade Spires från Södertälje till Obradoiro i Spanien. Där har han växt ordentligt på tre månader.

- När man spelar och tränar på den nivån. Intensiteten, energin. Allt är några nivåer högre. Det är klart att det hjälper, säger han.

Spires var naturligtvis inte den enda hjälten.

Innan han tog över matchen lyste lagkamraterna Marcus Eriksson och Chris Czerapowicz klarast på banan i sina gula dräkter. Duon gjorde 20 av 29 poäng när Sverige tog greppet om matchen från början.

Missade sista chansen

Turkiet kom tillbaka både en och två gånger, först till 29–29 i halvtid och sedan när det knöt sig för de segertörstande svenska spelarna mot slutet av matchen.

Sverige gjorde en enda poäng – Thomas Massamba på straffkast med 1.22 kvar – under matchens fyra sista minuter. Med 57 sekunder kvar satte Fenerbahce-stjärnan Melih Mahmutoglu en trepoängare fram till 58–59.

Två och en halv sekunder före slutsignalen fick Turkiet – efter videogranskning – en sista chans, men skottet gick ring ut.

- Vi gjorde det lite väl intressant, säger forwarden Viktor Gaddefors.

Sedan sammanfattade förbundskaptenen Vedran Bosnic tillställningen:

- En stor seger. En historisk seger.

För svensk del fortsätter VM-kvalet borta mot Ukraina på måndag. I och med segern mot Turkiet är Sverige på allvar med i kampen om en plats i slutkvalet dit de tre bästa lagen i gruppen är kvalificerade.

TT

Fakta: VM-kvalet

Grupp B: Turkiet (världsrankning: 13), Lettland (18), Ukraina (19), Sverige (54).

Sveriges spelschema:

24 november 2017: Ukraina (hemma), 76–84.

26 november: Lettland (borta), 73–82.

23 februari 2018: Turkiet (h), 59–58.

26 februari: Ukraina (b).

28 juni: Lettland (h).

1 juli: Turkiet (b).

De tre bästa lagen från de åtta grupperna går till slutkvalet, där tolv platser i VM i Kina 2019 står på spel.

Fakta: Kvaltabell, Europa, grupp B