Ebba Årsjö är världsmästare. Arkivbild.
Ebba Årsjö är världsmästare. Arkivbild. Bild: Duygu Getiren/TT

Svensk guldsuccé i para-VM: "Jävligt skönt"

Det blev svensk succé i slalom på para-VM i Lillehammer. Den 21-åriga talangen Ebba Årsjö var snabbast av alla och säkrade guldet.
– Det är helt sjukt, det är en riktig lättnad, säger hon.

ANNONS

Svenskan ledde inför andra åket och förvaltade positionen på bästa sätt. Hon vann till slut med 4,44 sekunders marginal till Varvara Vorotjilova, Ryssland på andra plats. Kanadensiskan Michaela Gosselin slutade trea.

För mindre än en vecka sedan var det oklart om Årsjö överhuvudtaget skulle komma till start i VM på grund av att hon testade positivt för covid-19 i början av januari.

– Det är faktiskt ganska sjukt. Jag trodde att jag skulle missa allting. Jag hade tur att det äntligen blev ett negativt test. Man kan ju testa positivt hur länge som helst, säger hon.

– Så att få komma hit, att bara vara här, var jag jätteglad över. Och sen att jag lyckades prestera var jävligt skönt.

ANNONS

Först i måndags fick hon klartecken på att åka. Och fem dagar senare står hon som världsmästare.

TT: Hade du förväntat dig att det skulle gå så pass bra?

– Nej, faktiskt inte. Jag hade varit borta, och så såg man ingenting, det fanns en dimma. Men jag höll mig till planen och det kändes bra.

Årsjö fokuserade på att behålla lugnet för att hantera den dåliga sikten i backen – och det lyckades hon med.

– Man fick verkligen dra lite i handbromsen och kolla lite framför sig och chilla lite, för att man såg inte någonting, säger hon.

Den 4 mars invigs Paralympics i Peking, där Årsjö kommer att vara ett av Sveriges stora medaljhopp.

VM-guldet var ett viktigt formbesked inför spelen.

– Det betyder jättemycket. Det här är som en genomgång inför OS, och då vill man ju ha ett kvitto. Så det betyder allt, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS