Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ryssland kunde jubla åt både mål och guldmedaljer i VM-finalen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svensk förlust i VM-finalen i bandy

Ryssland är åter världsmästare i bandy efter att ha besegrat Sverige. Finalen i Chabarovsk i sydöstra Sibirien slutade 5–4 till hemmanationen.

Ryssland började i ett smått ursinnigt tempo inför de 9 647 åskådarna och tog ledningen redan efter 59 sekunder då Almaz Mirgazov styrde in ett inspel från vänsterkanten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nästan på sekunden fyra minuter senare var Mirgazov framme igen och ökade på till 2–0.

- Vi visste att de skulle komma ut i ett högt tempo och köra på, efter det jobbar vi oss in bra, säger Christoffer Edlund till Bandypuls.

Sverige lyckades också reducera en kvart in i finalen genom en soloräd av Per Hellmyrs.

Tre minuter senare gjorde samme Hellmyrs sig skyldig till en utvisning. Ryssland pressade på och började rada upp hörnor, strax efter 25:e minuten kunde Hammarbyspelaren Alan Dzhusoev göra 3–1 på en hörnretur. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

Svensk rivstart

- Vi fick oss en riktig käftsmäll där direkt. Men vi reser oss och kommer tillbaka in i matchen. Det är ett konstant tryck, det blir en holmgång, kommenterade förbundskapten Svenne Olsson till Bandypuls inför andra halvlek.

Och det dröjde inte längre än 19 sekunder innan Sverige hade reducerat. Per Hellmyrs framspelning hittade Johan Löfstedt som sköt in 2–3.

Efter en ny svensk utvisning kunde dock ryske storstjärnan Lomanov snitsla sig fram och hitta lagkamraten Ishkeldin som petade in 4–2 bakom Anders Svensson i det svenska målet.

Upphämtning men förlust

Sverige behöll spänningen i matchen genom Daniel Berlin som reducerade till 3–4 i minut 62. Två minuter senare var det kvitterat då Adam Gilljam påpassligt var framme och slalomåkte in 4–4 efter misstag i ryska försvaret.

- Det är en otroligt bra känsla när vi gör 4-4, känns som att matchen rinner över till oss då. Vi fick momentum. Sedan gör de 5–4. Det är tungt, säger Christoffer Edlund till Bandypuls.

Avgörandet kom i 79:e minuten då Almaz Mirgazov på nytt var framme och satte sitt tredje för matchen.

- Jag tycker att vi gör en bra match. De är lite skitnödiga ryssarna då gör de 5-4. All heder åt oss som gör en bra match ändå. Det är på håret, säger lagkapten Andreas Westh till Bandypuls.

Silverslut

40-årige Westh har i och med förlusten gjort sitt i landslaget.

- Det är tomt. Jag försöker suga in det sista. Men det är jobbigt, det är det.

Sverige och Ryssland/Sovjet har gjort upp i 28 av de 38 VM-finaler som spelats genom historien. Blott en gång, Finland 2004, har någon annan nation än de båda giganterna fått ta emot guldmedaljerna.