Sveriges F19-landslag vann guld efter att ha besegrat Spanien.

Svensk EM-guldglädje igen

|

14 juli 2012.

Sverige spelar final i F19-EM mot Spanien.

Efter 90 mållösa minuter blir det förlängning. I minut 108 slår Elin Rubensson - mästerskapets skytteligasegrare på fem mål - ett inlägg från vänsterkanten. Den spanska målvakten Dolores Gallardo kan inte hålla bollen. Malin Diaz rusar då fram, gör mål, sträcker armarna i luften och möts av lika glada lagkamrater.

Målet räckte till guld och tre spelare från det laget (Rubensson, Diaz och kaptenen Amanda Ilestedt) fanns med i Sveriges VM-trupp i Kanada i början av sommaren.

Under måndagen möttes Sverige och Spanien igen.

Dags för liknande blågula glädjescener?

Eller skulle det bli silver som 2009?

Bäst i Europa

Svaret kom efter drygt 90 minuter - då Sverige kunde guldjubla efter seger med 3-1.

-Jag kan inte beskriva det med ord. Vi är bäst i Europa, konstaterade Nathalie Björn glatt när laget hade kommit tillbaka till omklädningsrummet efter att ha firat ute på planen en stund efter slutsignalen.

Firade gjorde också U21-herrarna efter sitt EM-guld i månadsskiftet.

-De har varit en stor inspiration för oss och vände underlägen, sade Sveriges kapten, som var den som först höjde EM-bucklan på Netanya Stadium i Israel.

Och en anledning till att guldet togs är Linköpings forward Stina Blackstenius, som gjort tre allsvenska mål i år. Hon nätade två gånger redan i finalens första halvlek.

19-åringen stötte först in en vänsterhörna från Ronja Aronsson och nickade sedan in 2-0 efter ett inlägg från Tove Almqvist, hennes lagkamrat i Linköping.

Barrlings tips

Spanien hade mer bollinnehav, men kom egentligen ingenstans. Något som gladde den svenske förbundskaptenen Calle Barrling, som före turneringen hade spanjorskorna som favoriter till guldet.

Men med nio minuter kvar nickade Sandra Hernández in en reducering. Fast i slutminuten replikerade Sverige då Stina Blackstenius spelade till Filippa Angeldal, som satte 3-1.

För Blackstenius blev det både guld och vinst i skytteligan (sex mål). Hon gjorde 20 av Sveriges 36 mål under EM:s kval och slutspel. 20 mål är för övrigt mästerskapsrekord. Det tidigare, på 17 mål, hade ryskan Elena Danilova från 2005-2006.

Samtidigt vann Calle Barrling sitt andra EM-guld med F19-landslaget. Han var nämligen även förbundskapten 2012.

Nästa år väntar ett nytt mästerskap för guldlaget: U20-VM i Papua Nya Guinea.