Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mattias Svanberg tar med sig speltid i Serie A till U21-landslagssamlingen. Där han, enligt honom själv, också får spela med lagkamrater av hög kvalitet.

Svanberg får chansen i sin nya vardag

En bortamatch på våren mot Trelleborg. En hemmamatch på hösten mot Roma. Den gemensamma nämnaren – att Mattias Svanberg fick spela från start.

När Serie A-klubben Bologna pungade ut 50 miljoner svenska kronor i somras så visade man redan då att Mattias Svanberg var en spelare där det ansågs finnas potential.

Få hade nog dock trott att vi skulle sitta här fyra månader senare och konstatera att mittfältaren startat tre av de fyra senaste matcherna för sitt Bologna i en av världens främsta fotbollsligor.

Inte ens han själv.

- Jag hade hoppats, men förväntningarna kanske inte var just där jag är nu. Men det är bara kul och jag tackar ju inte nej till det, säger 19-åringen när han slår sig ned i en av sofforna på U21-landslagets spelarhotell i centrala Kalmar inför tisdagens kvalavgörande mot Belgien.

På många sätt har det varit ett gäng omtumlande månader sedan flytten.

- Man fick ta det steg för steg. Det har varit ett stort steg både fotbollsmässigt och livsmässigt. Det är första gången jag flyttar själv och bor själv. Mycket på en gång men det har känts tryggt hela tiden. Jag får hjälp från alla håll och det flyter på.

"Kunde stå emot bra"

Den fotbollsmässiga omställningen är nog uppenbar.

TT: Har nivån på fotbollen i Serie A varit som förväntat?

- Det är svårt att säga vad man förväntar sig. Men nivån är hög. När vi mötte Juventus borta så var det en nivå till. Det är klart det är inspirerande att se. Sedan är det inte roligt att möta dem på det sättet att man känner att de är bättre än en.

Hemmamatchen mot Roma var en annan värdemätare. Dessutom en lyckad sådan. Både för Bologna som vann med 2–0 och för Svanberg som där och då fick chansen från start för första gången.

- Jag kände jag att jag kunde stå emot det bra och spela mitt spel. Man får inte tänka för mycket på vem motståndaren är, säger Svanberg.

TT: Någon skillnad i din roll på planen också?

- Det är lite positionsmässigt. I slutet i Malmö spelade jag mer ute till höger. Nu mer i en vänster innermittsroll där jag trivs bra.

Tror på laget

Med största sannolikhet kommer Svanberg starta på ett mittfält även på tisdag, när miljön rent geografiskt åter kommer vara "allsvensk".

Seger mot Belgien på Guldfågeln arena och det blir i stället, passande nog för Svanberg, italiensk miljö nästa sommar.

En EM-biljett kan säkras – och Svanberg, numer "van" att möta spelare på den absolut högsta nivån, tror på sig själv och sina lagkamrater.

- Det är otroligt kul varje gång man kommer tillbaka till Sverige. Man märker att det är många som också har flyttat utomlands här. Det är hög nivå på alla här också, även de som är kvar i Sverige. Vi har ett otroligt bra lag.