Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningspersonal hjälper människor efter det misstänkta terrordådet i Manchester.

Svårt skapa säkerhet vid evenemang

Sommaren närmar sig och stor publik väntas till säsongens många konserter och festivaler. Explosionen i Manchester skedde på en allmän plats, när konsertbesökarna lämnade hallen.

Stora evenemang som konserter och tävlingar är eftertraktade turistmagneter som varje vecka drar till sig tiotusentals besökare. Samtidigt är stora evenemang tacksamma mål för terrorister. Terrordådet i Paris i november 2015 riktades delvis mot fotbollsarenan Stade de France. I Manchester väntade gärningsmannen till konsertens slut.

Polisen hänvisar till arrangören när det gäller själva evenemangsområdet. Deras roll är att upprätta lag och ordning på allmän plats.

Öppna platser svårskyddade

- Vi vidtar olika åtgärder just i samband med folksamlingar. Speciellt efter det som hänt i Stockholm och omvärlden. Inför evenemang finns det med i planeringen. Exakt vad vi gör kan vi av sekretesskäl inte gå in på, säger Mikael Berkesand kommissarie vid operativa avdelningen på Stockholmspolisen.

Han menar att det är extremt svårt att skydda sig mot händelser som sker på öppna platser. Efter dådet i Stockholm ser nu polisen tillsammans med staden över fasta installationer som betongsuggor på gator och torg.

- Svårigheten är att hitta balansen mellan säkerhet och öppenhet. Det man främst kan göra är att göra folk medvetna och uppmana människor att vara vaksamma.

Vill inte berätta

Bland arrangörerna är man ovilliga att berätta om hur de egentligen arbetar för att göra arrangemang säkrare.

- Inför, under och efter alla arrangemang, oavsett storlek finns det ett samarbete mellan polis, arrangör och myndighet. Om det blir mer säkerhet framåt kan jag inte kommentera. Vi kommenterar aldrig sådant, just av säkerhetsskäl, säger Kajsa Apelqvist, presschef för Fkp Scorpio som bland annat arrangerar Bråvallafestivalen och Håkan Hellströms sommarturné.

Inte heller Live Nation, som arrangerar många stora och mindre konserter vid olika arenor vill säga något om hur de agerar för att undvika en situation som den i Manchester.

- Av säkerhetsskäl kan vi inte berätta några detaljer men säkerheten är alltid högsta prioritet på våra arrangemang, säger Kristofer Åkesson, presstalesperson hos Live Nation.

Varför ska de som besöker arrangemanget tro på era försäkringar?

- Vi har förståelse för att sådana här händelser som den i Manchester skakar om men samtidigt vill vi poängtera att vi gör allt vi kan för att tillsammans med polisen skapa så stor trygghet och säkerhet som möjligt.

Svårt säkra evenemang

Säkerhetsexperter säger att det är svårt att göra stora evenemang säkra.

- Det är mycket folk i rörelse, man kan ha säkerhetskontroller och filter, men det uppstår alltid en kö någonstans. Och många åker dit med kollektivtrafiken och blir då en måltavla i sig, säger Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London.

Experterna pekar på att en arrangör främst kan förhindra våld genom att kontrollera besökarna.

- Med ganska enkla medel kan man skapa ett bra skydd, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Men för enskilda besökare är det snarare en fråga om stor otur.

- Man måste sätta detta i proportion till hur vanligt det är. Risken är väldigt liten att man hamnar i detta, säger han.