Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordkoreas judocoach Pak Jung-Chul, till vänster, och Sydkoreas basketbollspelare Chung Eun-Sun vinkar till publiken under öppningsceremonin för OS i Sydney 2000, då de tillsammans bar en flagga som representerade ett enat Korea. Arkivbild.

"Svårt att tro på" enat Korea i OS

För 26 år sedan tävlade Syd- och Nordkorea senast gemensamt i ett idrottsevenemang. I nästa års OS vill Sydkoreas nye president Moon Jae-In se det igen.

Så sent som i förra veckan provsköt Nordkorea en interkontinental robot, vilket innebar ytterligare en försämring av de redan ansträngda relationerna till grannen i söder och dess allierade USA.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un övervakade uppskjutningen på USA:s nationaldag den 4 juli och sade enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA att "de amerikanska skitstövlarna inte kommer att bli så glada över den här gåvan".

Samtidigt förbereder sig Sydkorea de olympiska vinterspelen i Pyeongchang som invigs om sju månader.

För att om möjligt lätta något på relationen till grannlandet – vilken varit i stort sett obefintlig sedan Sydkorea 2008 krävde att kärnvapenfrågan måste lösas för att kontakter ska äga rum igen – uttryckte Sydkoreas president Moon Jae-In nyligen en önskan om att ha "ett Korea" i tävlingarna.

Allt för att bidra till ett fredligare klimat och ett fredligt OS.

Politik och idrott

Uttalandet överraskade inte Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur vid Stockholms universitet.

- Nej, det här är en möjlighet att agera på ett område där det är mindre problematiskt att göra något än på det politiska. Det kan inleda någon form av kontakt och avspänning. Men det finns ytterst få exempel under årens lopp där kontakter blivit kontinuerliga, säger han till TT.

- Försök som har gjorts för att öppna dialog har inte bemötts positivt sedan Moon Jae-In tillträdde. Det har verkligen gått grus i maskineriet sedan "solskenspolitiken" avskaffades 2008.

Vid sommar-OS i Seoul 1988 bojkottade Nordkorea spelen. I februari hoppas Moon Jae-In att länderna deltar i öppningsceremonin under gemensam flagga.

- Det gjorde de ju till exempel vid OS i Sydney 2000, efter toppmötet samma år. Och det är ju ett sätt att visa omvärlden att "vi är ett land" även om alla vet att det är delat, säger Gabriel Jonsson.

Vann VM-guld ihop

I dagarna väntas Sydkoreas president diskutera idén med Internationella olympiska kommittén IOK:s ordförande Thomas Bach, som välkomnar förslaget.

Men det är 26 år sedan Korea deltog med ett gemensamt lag i en idrottstävling: bordtennis-VM i Japan 1991, då damerna vann guld, och ungdoms-VM i fotboll i Portugal samma år.

Gabriel Jonsson tror inte att länderna tävlar tillsammans nästa år.

- Nu när det har varit så mycket spänningar är det väldigt svårt att föreställa sig ett enat lag. Man kan ju dock inte utesluta att Nordkorea ställer upp ändå, även om jag har lite svårt att tro det just nu, säger han.

Chang Ung – som är Nordkoreas ende medlem i IOK – har i ett uttalande, enligt AP, sagt att "det kan bli svårt på grund av det politiska läget och att det är tajt om tid".

- Det kan vara ett svepskäl. Egentligen skulle man kunna göra det. Men det är ett sätt att säga att man eventuellt inte tänker vara med, säger Gabriel Jonsson.

Dålig vinternation

Vid vinter-OS för tre år sedan hade Nordkorea inte någon idrottare med och 2010 hade de endast två. Enligt AFP har ingen från landet ännu kvalificerat sig för mästerskapet i Pyeongchang. Ett par konståkare uppges vara närmast att klara det. Det har funnits funderingar på att ha ett gemensamt ishockeylag på damsidan.

Sydkorea tittar även på andra möjligheter för att få Nordkorea involverat i OS. Moon Jae-In tycker till exempel att IOK kan dela ut wildcard till Nordkorea. Att använda Nordkoreas nya skidort Masikryong som träningsanläggning under OS är ett annat alternativ. Eller att matcher utom tävlan arrangeras, så att även nordkoreanerna kan vara med.

Varken wildcard eller "matcher utanför schemat" tilläts vid OS 2014.