Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
NANTES 20181206 Bild: Jonas Ekströmer/TT
NANTES 20181206 Bild: Jonas Ekströmer/TT

Svår EM-lottning för Sverige: "Blir tufft"

I december är det dags för handbolls-EM 2020 i Norge och Danmark.
Nu står det klart att Sverige stöter på tufft motstånd redan i gruppen.
– Det blev tuffast möjliga grupp, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.

Sverige var sedan tidigare klart för grupp B som spelar i Fredrikshamn i Danmark.

Där ställs man mot Ryssland, Tjeckien och Spanien.

Starka Ryssland och Spanien innebär ett tufft motstånd för svenskorna redan i gruppspelet. Ryssland var i final i EM 2018 där man föll mot Frankrike.

– Det blev en väldigt tuff lottning med två motståndare som var med i semifinalspel i VM. Jag försökte på något sätt med min hjärnkraft få in Rumänien i grupp B, men det blev Ryssland istället. Ryssland känns komplett, det är ett sammansvetsat lag, sade nya förbundskaptenen Tomas Axnér i Viaplays sändning.

Spanien tog sig till final i VM i vintras, där man förlorade mot Nederländarna med 29–30.

– Om vi ska ha något att göra i den här turneringen efter gruppspelet behöver vi göra ett bra resultat mot Spanien. Tjeckien är väl på pappret ett lag vi ska slå, sade Tomas Axnér.

Ställs mot klubbkamraterna

I mellanrundan slås grupp B ihop med grupp A som också ser tuff ut på förhand. Lagkaptenen Sabina Jacobsen tror också att det blir ett tufft gruppspel för Sverige.

– Det blev tuffast möjliga grupp. Riktigt bra lag i den gruppen, det blir nog den svåraste gruppen. Grupp A är också jättetuff. Men det var kanske vår tur att få en riktigt tuff lottning. Det är svårt att säga något om våra chanser. För man vet inte hur det kommer att se ut i december. Man vet inte vilket lag vi ställer upp med och vi har ny förbundskapten, säger hon till TT.

Sabina Jacobsen, som till vardags spelar i CSKA Moskva med flera ryska landslagsspelare, är van att möta klubbkamrater i mästerskap.

– Det här är något man blir van vid när man spelar ute i Europa, det känns inte så konstigt. Men Ryssland som lag är väldigt bra så det kommer att bli tufft.

Hoppas på publik

EM-kvalet ställdes in på grund av coronapandemin och i stället gick man efter resultaten från EM 2018 när man tog fram lagen till årets mästerskap.

16 lag gör upp i mästerskapet som hålls i Norge och Danmark 3-20 december 2020. I ett pressmeddelande säger europeiska handbollsförbundets ordförande att mästerskapet är tänkt av avgöras som planerat, trots coronapandemin.

– Den rådande situationen är utmanande för alla idrotter och vi har diskuterat olika scenarion. Men vi tror på att hålla mästerskapet inför publik. Att ställa in är inte ett alternativ just nu, säger ordföranden Michael Wiederer.

Lagkaptenen Sabina Jacobsen hoppas på ett mästerskap med publik.

– Det skulle vara jättekonstigt om det inte var publik. Det är man van vid på stora mästerskap. Det skulle nog kännas lite mer som träningsmatcher. Dessutom känns ju Danmark och Norge lite som hemmaplan och publiken betyder mycket för oss.

Grupp A (Herning): Danmark, Frankrike, Slovenien, Montenegro

Grupp B (Fredrikshamn): Sverige, Ryssland, Tjeckien, Spanien

Grupp C (Trondheim): Nederländerna, Ungern, Croatia, Serbien

Grupp D (Trondheim): Norge, Rumänien, Polen, Tyskland