Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Susanne Gunnarsson inför Idrottsgalan 2020 i Globen.  Bild: Janerik Henriksson/TT
Arkivbild. Susanne Gunnarsson inför Idrottsgalan 2020 i Globen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Susanne Gunnarsson: ”Jag var missbrukare och gick runt drogad”

Susanne Gunnarsson, 56, hade en fantastisk idrottskarriär och vann OS-guld i Atlanta 1996 i kanot med Agneta Andersson. Men efter karriären väntade en tuff tid för svensken.
– Jag var missbrukare och gick runt drogad i ett par år, säger Susanne Gunnarsson till Expressen.

Susanne Gunnarsson vann 17 OS-och VM-medaljer och var en av Sveriges mest framstående idrottare under slutet av 90-talet.

1996 tog hon ett efterlängtat OS-guld i kanot-klassen K2 med Agneta Andersson efter att ha tagit OS-silver i Los Angeles 1984 och Barcelona 1992.

Under tiden som följde väntade dock stora problem för Susanne Gunnarsson.

Hon hade gifte sig med sin tränare som hon träffade när hon var 23 år gammal och han var 45 år. Inför OS i Sydney, samtidigt som hon ådragit sig en tuff nackskada, gick hon igenom en svår skilsmässa.

– Samtidigt som det där hände gick jag igenom en väldigt tuff skilsmässa. Jag hade levt i ett destruktivt förhållande under lång tid, säger Susanne Gunnarsson i en intervju med Expressen.

Började konsumera smärtstillande

Till följd av den skadefyllda karriären fick hon smärtstillande tabletter utskrivet av sin läkare. Läkemedlet blev så småningom narkotikaklassat men det hade Susanne Gunnarsson ingen aning om när hon fick tabletterna ordinerade.

– Det visste jag inte när jag började. Men jag konsumerande dem dagligen mot smärtan och blev beroende. Jag var missbrukare. Jag gick runt drogad och halvflummig, samtidigt som jag mådde bra för att det lindrade smärtan.

Efter ett tag fick Susanne Gunnarsson hjälp att komma ur sitt missbruk.

– Det var en väninna som är sjuksköterska som hjälpte mig. Hon tog de sista tabletterna och hällde ut dem. Och sedan tog hon med sig mig hem till henne, och stängde in mig,

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.