Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK-klacken sjöng " Ja må han leva" för Alexander Isak som fyllde 17 år och gjorde två av matchens tre mål när AIK besegrade Djurgården med 3–0 den 21 september. Arkivbild.

Supertalangen ska inte sväva iväg

Han har jämförts med Zlatan Ibrahimovic och väckt intresse hos Europas största klubbar. Samtidigt gör AIK sitt bästa för att hålla allt kring 17-årige supertalangen Alexander Isak nere på jorden.

Hösten har på allvar kommit både till allsvenskan och till Solna. Bara sex omgångar återstår av serien, och planen på AIK:s träningsanläggning Karlberg kantas av gulnande träd och regntunga moln.

Tabelltrean AIK möter tvåan IFK Norrköping på söndag, och inför helgens matcher ligger AIK trea, sex poäng bakom Norrköping och med ytterligare ett poäng upp till serieledande Malmö FF.

Det snackas mycket om Alexander Isak just nu, men mindre med. Klubben och Isak har tillsammans med tonåringens familj bestämt att vardagar är träning och skola. Medier pratas det bara med i samband med matcher.

- Han är jämngammal med mina döttrar och jag vet vad de står inför i vardagen. Han är en ung människa precis som alla andra i samma ålder, och det är lätt att glömma och tro att han har kommit längre i sin livsutveckling bara för att han är bra på fotboll. Men så är det ju inte. Han behöver bli vägledd som alla andra, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Konkurrenten känner igen sig

Isak firade nyligen sin 17-årsdag med att göra två mål i 3–0-segern i derbyt mot Djurgården. Han har spelat 18 av 24 matcher i allsvenskan den här säsongen och gjort sex mål. Efter derbyt senast sade lagkamraten Chinedu Obasi att Isak har potential att bli "nästa Zlatan Ibrahimovic".

- Han (Isak) har en jättefin talang, men när han jämförs med både den ena och den andra storspelaren... Han är inte där än, utan det som är viktigt för honom är att se till att han gör något utav den talang som han har blivit begåvad med. Och han jobbar hårt varje dag, säger Norling.

I kommande motståndaren IFK Norrköping spelar Nicklas Bärkroth, som 15 år gammal debuterade i allsvenskan för IFK Göteborg och som vet – ungefär – vad Isak upplever nu.

- Jag kan känna igen mig i att jag själv spelade i en storklubb i den åldern. Men han verkar vara en rätt kall kille som fokuserar på sig själv. Det är kul att se och bra för svensk fotboll. Sen hade jag, om jag fått gå tillbaka till mig själv i den åldern, gett rådet att ha is i magen. Det kommer inte gå så lätt och det kommer motgångar som man måste vara förberedd på, säger Bärkroth.

Tror på jätteaffär

I maj skrev AIK ett nytt kontrakt med den unge anfallaren som sträcker sig i ytterligare två år. Den senaste tiden har det cirkulerat uppgifter om att klubbar som Real Madrid, Barcelona, Liverpool och Bayern München ska vara intresserade av 17-åringen.

AIK:s sportchef Björn Wesström är övertygad om att Isaks talang är tillräckligt stor för att det, när och om det blir läge för en försäljning, kommer att handla om en av de största övergångarna i klubbens och allsvenskans historia.

- Absolut. Sedan är det frågan vilken nivå man ska lägga sig på. Men allt det där får man ta ställning till när det blir något konkret, säger Wesström.