Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klara Lundquist imponerade när Sverige krossade Makedonien.

Supertalangen satte fart på Sverige

Sverige har fått en smakstart på EM-kvalet i basket. Supertalangen Klara Lundquist satte fart på spelet när det till slut blev en utklassningsseger hemma mot Makedonien, 91–51 (43–30).

Klara Lundquist avslutade EM-kvalmatchen mot Makedonien med foten i högläge.

Dessförinnan hade 18-åringen visat att framtiden redan är här. Det var den unga spelfördelaren som fick i gång Sverige och såg till att det blev en enkel resa mot seger nummer två på fem dagar.

Då var det lätt att skaka av sig snedsteget som slutade i ett stort bandage.

- Det ska nog vara lugnt. Det gick lite för fort och jag vrickade till foten lite grand, sade Lundquist.

Fort var rätta ordet – för när Alvikguarden varvade upp hängde Makedonien inte med. Lundquist snodde bollar, spelade fram sina lagkamrater och avslutade på egen hand.

När hon inledde andra perioden med ett klockrent skott från halvdistans satte hon tonen för Sveriges dittills bästa period i matchen: 13–2 på fem minuter gav ett försprång på 13 poäng, 33–20.

Vill ha större roll

Därifrån var det inget snack.

- Jag är nöjd. Jag gjorde vad jag kunde. Det var viktigt att vi vann med stor marginal men framför allt är det jättebra att vi har två segrar, sade Lundquist som noterade sju poäng, tre assist och lika många bollstölder.

Framtidsplanerna är lika självklara som bollbehandlingen.

- Jag vill ha en större roll i landslaget och spela i en toppklubb ute i Europa. Man får jobba sig uppåt.

Det kan gå snabbare än hon anar. På presskonferensen sade förbundskaptenen François Gomez, som till vardags tränar Tarbes i franska ligan, att han inte skulle ha något emot att ha Lundquist i sitt lag.

- Hon har talang. Hon är kvick, smart och njuter av att spela basket. Och bakom Elin (Eldebrink) kan hon spela utan press. Vi har bra guarder, sade fransmannen.

"Bara början"

En av spelarna som drog nytta av utrymmet som skapades när Makedonien tröttnade var Amanda Zahui. WNBA-centern fick inledningsvis inte mycket att jobba med men samlade till slut ihop 19 poäng och 16 returer.

- Det var en riktigt skön match och det här är bara början. Vi kommer att ta oss hela vägen, sade hon.

Även Zahui strödde lovord över Klara Lundquist.

- Jag är jättestolt över henne. Det är så himla kul att se henne spela.

EM-kvalet fortsätter i februari då Sverige möter Italien och Kroatien, båda på hemmaplan.