Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Dahlin kan gå som nummer ett i NHL-draften i sommar. Men innan dess ska han leda Sverige till framgång i JVM. Arkivbild

Supertalangen Dahlin lever i nuet

Rasmus Dahlin är namnet på allas läppar till junior-VM. Hockeytalangen ska leda Sverige till guld – och samtidigt bevisa för NHL-scouterna att han är något utöver det vanliga.

En enda gång har en svensk spelare valts först i NHL-draften, då Mats Sundin 1989 tingades som nummer ett av Québec. I sommar kan det hända igen – i varje fall om man får tro den samlade hockeyexpertisen.

Rasmus Dahlin beskrivs som en av världens allra största talanger och under JVM i Buffalo kommer uppmärksamheten runt hans person vara stor.

LÄS OCKSÅ: Lias Andersson blir JVM-kapten: "Stor ära"

Är han så bra som alla tror? Hur står han sig mot de kanadensiska stjärnorna? Hur kommer han behandlas på isen av motståndarna?

Frågorna är många.

Förberedd på allt

Den 17-årige backen tar dock det hela med ro. Minst sagt.

– Vi får se hur det kommer bli. Men jag är förberedd på allt, säger han.

– Det kommer kanske lite småslag och så, men det tillhör. Det är bara att fortsätta, det finns ju inte så mycket man kan göra.

Dahlin kan blicka tillbaka på en säsong som bäst sammanfattas med ett ord: succé.

Hemma i Frölunda har han gjort elva poäng på 26 matcher i SHL. Han har dessutom spelat med Tre Kronor och figurerat i snacket kring OS-truppen.

– Jag känner att jag har utvecklats mycket. Framförallt har jag mognat i spelet. Allt kommer från gymmet, jag har lagt på mig några kilon. Förra året var det mer att man hoppade in och gjorde ett byte då och då. Nu är det mer att spela hela matcher på seniornivå, säger han.

Har inget favoritlag

Juniorkronorna inleder VM-spelet mot Vitryssland på annandagen. Rasmus Dahlin, som gör sitt andra mästerskap, tror att Sverige kan gå riktigt långt.

– Det känns som att vi har ett jäkligt skickligt lag. Jag anser att vi kan gå hur långt som helst. Vi har bredden. Vi har alla slags roller, och alla tar rollen som de har fått. Det är framförallt bredden vi har, men även spetsen.

LÄS OCKSÅ: Westerlund får vila från Frölunda

Och hur var det nu egentligen med den där NHL-draften i sommar? Är det viktigt för Dahlin att väljas först?

Nja.

– Jag tror inte det betyder så mycket om man kommer högt eller lågt (i draften). Kommer man till draften ska man vara glad. Jag gillar att vara mer i nuet, det som ligger därframme kan jag ändå inte påverka, säger Dahlin, som påstår att han inte har något favoritlag i NHL:

- Nej... Jag kollar mer på spelare. Jag gillar underhållningen på det stora hela.