Caeleb Dressel under de amerikanska OS-uttagningarna i juni. Arkivbild.
Caeleb Dressel under de amerikanska OS-uttagningarna i juni. Arkivbild. Bild: Charlie Neibergall/AP/TT

Superstjärnan som kan ta sju OS-guld

Han har kallats för den nye Michael Phelps och kan plocka hem sju guld i Tokyo. Amerikanske simstjärnan Caeleb Dressel, 24, är redo för OS-genombrottet.
– Han kan bli en levande legend, säger Simon Sjödin, simprofilen som precis avslutat landslagskarriären och nu blir tv-expert.

ANNONS

När Michael Phelps till slut efter OS i Rio 2016 lade badbrallorna på hyllan efter ett par comebacker och totalt 23 OS-guld och 26 VM-guld fruktade simvärlden att världens främste olympier skulle lämna ett enormt tomrum efter sig.

Då hade Caeleb Dressel redan tagit sina första stapplande steg efter att ha vunnit två guld i lagkapp i Riospelen.

Sedan dess har han mer och mer fyllt ut tomrummet efter Phelps i VM-sammanhang.

På två långbane-VM, 2017 och 2019, har Dressel tagit 13 guld. I mästerskapet 2019 i sydkoreanska Gwangju blev han den förste simmaren i historien som vann åtta medaljer i ett och samma VM, sex guld och två silver.

ANNONS

"Vill inte vara kändis"

I simvärlden är han redan en firad stjärna – för den breda allmänheten ska han bli det nu.

Men det är en tillbakadragen stjärna:

– Jag har aldrig gillat det mediala. Fick jag bestämma skulle det vara jag själv, vattnet, min träning, tränaren och lagkamraterna, det räcker. Jag vill inte vara en kändis, har han sagt enligt MSN.

När han på Alla hjärtans dag i år gifte sig med Meghan Haila, som han träffade på high school, missade han inte en träningsdag i anslutning, trots att han fått ledigt av sin tränare.

Michael Phelps skrev OS-historia i Peking 2008 genom att vinna åtta guld. Dit når inte 24-åringen från Florida – den här gången.

Han kommer att simma tre individuella grenar, 50 och 100 meter fritt och 100 meter fjäril – på samtliga distanser har han två raka VM-guld – och väntas delta i fyra lagkapper.

"Fruktansvärt explosiv"

Dressel jämförs ständigt med Michael Phelps, men som simmare är de olika.

– Det som är häftigt är att han kommer från den explosiva skolan medan Michael Phelps kommer från den distansorienterade skolan. Dressel är fruktansvärt explosiv, men han kan även hålla ut i de längre distanserna, säger Simon Sjödin som avslutade sin 15 år långa landslagskarriär i EM i maj och under OS är expertkommentator i Discovery.

ANNONS

TT: Vad är deras likheter?

– Nu har ju Caeleb inget individuellt OS-guld ännu, men det man ser som likhet är att de har den här mästerskapskänslan. När de ställer sig på startpallen i ett mästerskap så förutsätter de att de ska vinna och resultatet blir oftast så.

När Phelps vann sina åtta guld i Peking simmade han fem individuella distanser, men Dressel är bara 24 år gammal och kan öka på antalet individuella grenar i framtiden.

– Ja, det är det som är coolt, han håller på att utforska. Han har ju sina frisims- och fjärilsgrenar, men sedan krossade han ju kortbanevärldsrekordet på 100 meter medley på ISL så han har ju ett stort spektrum, säger Sjödin.

TT: Tror du han kan ta sju guld i Tokyo?

– Jag tror att han kommer att kunna ta sina tre individuella OS-guld, men USA på herrsidan är inte lika starkt som förut. Speciellt på 4x100 meter medley, där de fick stryk av Storbritannien i VM, och britterna är klara favoriter på 4x200 meter fritt också. Men han blir en levande legend om han kommer hem med fem guld, säger Sjödin.

Fakta: Andra stjärnor i simningen

Katie Ledecky, USA.

Den amerikanska 24-åringen har redan fem OS-guld från två tidigare spel och tre till gör att hon tangerar landsmaninnan Jenny Thompsons rekord på damsidan med åtta OS-guld (1992-2000).

I Rio 2016 tog hon fyra guld och ett silver. Ledecky har vunnit 15 VM-guld och är världsrekordhållare på 400, 800 och 1 500 meter fritt.

Adam Peaty, Storbritannien.

Britten är världens snabbaste bröstsimssprinter, men eftersom 50 metersdistansen i bröstsim inte finns på OS-programmet får han försöka försvara sitt OS-guld på 100. Där har han världsrekordet och har noterat de 20 snabbaste tiderna på distansen i historien. 26-åringen, som har åtta VM-guld, installerade en pool i trädgården under pandeminedstängningen i Storbritannien i fjol.

Sarah Sjöström, Sverige.

Historiens bästa VM-simmare individuellt på damsidan – 16 medaljer varav åtta guld – hade varit en given guldutmanare på tre distanser i OS om det inte vore för armbågsfrakturen i februari med efterföljande operation. Nu är frågan om tiden räckt till för att nå toppformen.

Tog tre OS-medaljer i Rio 2016 med guldet på 100 meter fjäril som höjdpunkt. Världsrekordhållare på samtliga tre distanser hon simmar i Tokyo, 100 meter fjäril och 50 och 100 meter fritt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS