Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Luke Kuechly var en av de största stjärnorna i NFL. Bild: Michael Zorn

Superstjärnan ger upp karriären – tackar nej till 210 miljoner

NFL-laget Carolina Panthers linebacker Luke Kuechly väljer överraskande att avsluta karriären redan vid 28 års ålder. Superstjärnan tackar nej till en årslön på omkring 210 miljoner kronor.
– Jag vill fortfarande spela men jag tror inte det vore rätt beslut, säger Luke Kuechly till ESPN.

Carolina Panthers stora stjärna Luke Kuechly väljer att avsluta sin karriär inom NFL. Detta trots att han är endast 28 år gammal och bland annat blev vald till bästa defensiva spelare i NFL 2013.

Beslutet väcker både förvåning och förvirring.

– Jag vill fortfarande spela men jag tror inte det vore rätt beslut. Jag har funderat på det här en längre tid. Nu är ett bra tillfälle att lämna det som pågår här, säger han till i ett videouttalande på Carolina Panthers officiella Twitter-konto.

Den exakta orsaken till att linebackern väljer att lägga av med amerikansk fotboll redan nu är oklart. Men mellan åren 2015-2017 missade han sju matcher på grund av hjärnskakningar, vilket skulle kunna vara en förklaring.

I uttalandet kan man nämligen misstänka att risken för ytterligare hjärnskakningar ligger bakom beslutet. Bland annat bar han ett experimentellt skydd som kallas "Q Collar" under de tre senaste säsongerna.

– Ända sedan jag var liten har jag bara känt till ett sätt att spela det här spelet på. Det är spela snabbt, spela fysiskt och vara stark. Nu vet jag inte om jag kommer kunna göra det längre. Det är det som är det svåraste, säger han.

Vidare fortsätter Luke Kuechly:

– Det gör mig ledsen för jag har älskar att spela, och det har jag gjort sedan jag var barn. Det är det jag tycker mest om i hela världen. De minne jag har från det här stället och den här organisationen, och från att vara på planen med mina lagkamrater, de kommer aldrig att försvinna.

Debatten kring hjärnskakningar i NFL och hur de ska minska är ständigt pågående. Det finns även flera rapporter om spelare som fått problem efter karriären med bland annat Alzheimers, demens och depressioner.

Enligt officiell statistik från NFL har antalet hjärnskakningar i ligan minskat från totalt 281 år 2017 till 214 år 2018. Siffrorna från förra året har ännu inte offentliggjorts.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.