Kanadas Ryan O'Reilly jublar efter 3–2-målet under semifinalen mellan Kanada och Ryssland.

Superspurt tog Kanada till VM-final

|

Nu väntar Sverige eller Finland i finalen där Kanada kan bli första nation sedan Tjeckien 1999–2001 att vinna VM-guld tre år i rad. O'Reilly var med både 2015 och 2016 och dessutom i Kanadas segrande World Cup-lag i höstas.

Men till och med den rutinerade Buffaloforwarden var tagen av supervändningen efteråt.

- När vi fick det första målet i powerplay så såg man hur tyngden lättade från våra axlar och vi började spela vårt spel igen. Det är lustigt hur man får studsarna med sig när man slutar tänka och börjar spela, sade han.

- Mitt mål var en sån turlig studs där jag kunde få in pucken.

Tre snabba

Det fullbordade vändningen och kom efter 16.58 av tredje perioden. Sedan spelade han också fram till Sean Couturiers 4–2 i tom kasse med 1.07 kvar. Kanada gjorde tre mål på 3.46 i slutet av matchen.

Då hade en rysk finalplats sett i det närmaste stensäker ut efter två perioder då laget ledde med 2–0.

Kanadensarna försökte störa ryssarna med tufft och fysiskt spel i inledningen, men det var inget som bet på ryssarna som knappt släppte till en målchans under de första 40 minuterna.

"Tittade på"

I stället rullade de upp kanadensarna två gånger i den andra perioden då Jevgenij Kuznetsov och Nikita Gusev, i numerärt överläge, såg till att ryssarna gick fram till 2–0.

- Vi stod bara och tittade på i den andra perioden, tyckte O'Reilly.

Nyckeln till vändningen var ett snabbt kanadensiskt reduceringsmål i numerärt överläge genom Mark Scheifele efter 17 sekunder av tredje perioden efter en rysk utvisning i slutet av andra perioden.

Kanadensarna vann skotten med 19–5 i sista perioden (totalt 38–28) och Nathan MacKinnon kvitterade med knappt fem minuter kvar.

- Vi måste börja bättre i finalen. Vi kommer att ställas mot ett riktigt bra lag vem det än blir, så det blir en utmaning, sade Carolinaforwarden Jeff Skinner.

Köln, TT:s utsände