Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Florentino Perez. Arkivbild.
Florentino Perez. Arkivbild. Bild: Manu Fernandez AP/TT

Superliga-basen: Som om vi släppt en atombomb

Nya "Super League" kollapsade efter att storklubbarna dragit sig ur.
Men enligt ordföranden Florentino Perez lever projektet fortfarande.
– Det är bara satt på paus, säger han.

Real Madrid-ordföranden och "Super League"-grundaren Florentino Perez intervjuades i natt i spansk media där han summerade de 48 turbulenta timmarna, från att projektet tillkännagavs till att en rad klubbar dragit sig ur och ligan stoppats.

Och han är chockad över reaktionerna.

– Jag är ledsen och besviken. Vi har jobbat på det här projektet i tre år och kämpat mot det ekonomiska läget i spansk fotboll, säger han och riktar svidande kritik mot Uefa.

– Jag har aldrig sett sådan aggression. Från Uefas ordförande och några ordföranden i nationella ligor. De fick det att se ut som att vi släppt en atombomb. De har inte låtit oss förklara, säger han.

"De infekterade resten"

Enligt Perez var det de engelska storklubbarnas massavhopp under tisdagskvällen som sådde tvivel och fick fler klubbar att dra sig ur.

– De infekterade resten. De hade alla bindande avtal men i slutänden, efter lavinen i Premier League sade de "Vi hoppar av".

Men drömmen om en superliga lever fortfarande för Perez, även om det kan bli i något förändrad form.

Han öppnar för att fler lag från olika länder skulle kunna kvala in till turneringen och säger att projektet bara är satt på paus.

– Projektet existerar, men hälften av dem lämnade, trötta efter vad de fått höra de senaste 24 timmarna.

– Vi jobbar på det. Det kommer att komma ut någonting som världen tycker är det bästa.

"Historiskt misstag"

Under torsdagen uttalade sig även Barcelonas ordförande Joan Laporta. Den spanska klubben har ännu inte officiellt dragit sig ur "Super League", och Laporta menar att projektet är nödvändigt, men att det är upp till klubbens medlemmar.

– Vi förstår att det är en nödvändighet men å andra sidan är det medlemmarna som har sista ordet, säger han till Catalunya Radio enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det är absolut nödvändigt att de stora klubbarna har utrymme att framföra sin åsikt vad gäller fördelningen av pengar eftersom vi bidrar mycket, säger Laporta.

Barcelona kom senare under torsdagskvällen med ett uttalande på sin hemsida där man bland annat försvarar varför man gick med i "Super League".

"Beslutet togs med övertygelsen om att det hade varit ett historiskt misstag att tacka nej till möjligheten att vara en del av projektet som en av de grundande medlemmarna", skriver klubben.

Klubben skriver vidare i uttalandet att man ska göra en mer ingående analys av projektet innan klubbens medlemmar får lägga sin röst. Man skriver även att det finns ett behov för strukturella reformer för att bland annat garantera fotbollens ekonomiska hållbarhet.

Emil Forsberg/TT

Anton Johansson/TT