Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Superlöpband ska hjälpa skadade idrottare

Göteborg Friidrottsförbund har en ambition om att vara Sveriges attraktivaste friidrottsmiljö. Därför har man nu investerat i ett avancerat löpband som möjliggör för skadade aktiva att börja springa tidigare än förut.
– Det här hjälper absolut, säger Khaddi Sagnia, en av de elitaktiva som använder bandet.

Khaddi Sagnia står med nedre halvan av kroppen i en stor luftsäck. Därinne springer hennes fötter utan några synliga bekymmer. Det är bara fyra månader sedan hon drog korsbandet i ena knäet men redan nu är hon igång och löptränar.

Hon gör det framförallt på det nyinköpta löpband som Göteborgs friidrottsförbund, Svenska Friidrottsförbundet och Riksidrottsuniversitet satsas på. Det ankom till Friidrottens hus i mitten på maj och ger både elitlöpare och allmänheten möjligheten att löpträna nästan helt utan att slita på kroppen.

I den luftsäck som omsluter benen på löparen bildas ett tryck som motverkar gravitationen. Det gör det möjligt att springa som om man vägde upp till 80 procent mindre än sin naturliga kroppsvikt.

– Du kan gå från weltervikt till fjädervikt, skulle man kunna säga, säger Henrik Eliasson som är projektledare för elit och arrangemang vid Göteborgs friidrottsförbund.

Vad är de viktigaste fördelarna med det här bandet?

– Det handlar att du mycket snabbare kan komma tillbaka och löpträna. Tar du Khaddi Sagnia som exempel så har hon kunnat springa här med 50 procent borttagen gravitation. Det har gjort att hon har kunnat springa på det här bandet, men inte på löparbanorna.

I luftsäcken skapas ett tryck som gör att kroppvikten minskar till upp till 20 procent av din riktiga vikt. . Bild: DANIEL STILLER
I luftsäcken skapas ett tryck som gör att kroppvikten minskar till upp till 20 procent av din riktiga vikt. . Bild: DANIEL STILLER

"Är skadeförebyggande"

Han menar att det annars är vanligt att man som löpare "glömmer bort" löprörelserna vid en längre skadefrånvaro.

– Och så finns en risk att man kompenserar när man har skadat sig på en sida. Nu kan du springa och se att du springer jämnt, säger Henrik Eliasson.

Men bandet används även av friska aktiva.

– Du kan springa i en viss målfart och genom att minska gravitationens kraft vänja kroppen vid en hög fart utan att få så stor belastning på kroppen. Det är skadeförebyggande, säger Henrik Eliasson.

Khaddi Sagnia kör både intervallpass och lite längre löppass på det nya bandet – som skyndat på hennes rehabiliteringstid.

– Det här har varit väldig viktig del, det har gjort att jag har kunnat börja springa tidigare och längre utan att få trycket på knäet vi vill komma ifrån just nu. Det här hjälper absolut, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.