Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/21

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Super-Sarah: OS-guld och världsrekord på 100 meter fjäril i natt

Det var utklassning, kross och uppvisning. Sarah Sjöström höll för favorittrycket och som hon gjorde det. Det blev nytt världsrekord och OS-guld för Sveriges simmardrottning på 100 meter fjärilsim i natt. - Man kan inte smälta det här med en gång. Det är helt galet, säger en jublande glad OS-medaljör till GP.

Efter nattens bragd såg det ut att komma några tårar från Sarah Sjöström där i den guldskimrande bassängen i Rio efter målgång. Det var en guld-favorit som kände hur pressen släppte.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag visste att det här var min chans, om jag skulle vinna en guldmedalj så var det här min största chans. Jag ville ta den.

LÄS MER: Hilmersson: "Sjöström tar plats bland de riktigt stora svenska idrottarna" 

Bild: Bildbyrån.

Hon har aldrig hymlat med att det bara var guldet som gällde på favoritdistansen 100 meter fjäril. Senaste OS-upplevelsen i London för fyra år sedan blev en besvikelse för Sarah som hade besvärats av sjukdom före det mästerskapet. I Rio ville hon ha revansch.

- Det här är mitt tredje OS och jag har kämpat så jäkla hårt. Och jag visste att jag var storfavorit inför det här loppet så det var ganska mycket press som jag hade på mig, säger hon till GP och fortsätter:

LÄS MER: Sjöström mörkade skador

- Jag försökte bara fokusera och inte falla ihop helt. Jag visste att det var mig alla ville slå.  Jag stod bakom startpallen och tänkte ”det är bara en bassäng, två längder, precis som vanligt”.

Bild: Bildbyrån.

Utklassade motståndet

I finalen tog hon kommandot direkt och släppte aldrig taget om det. Det var ren kross och utklassning som Sveriges OS-drottning visade upp när hon slog sitt eget världsrekord och kom i mål på 55.48. Tvåan, Penny Oleksiak, var distanserad med hela 98 hundradelar.

- Tiden kollade jag inte ens på, jag fattade inte ens att det var världsrekord förrän jag pratade med några journalister.

LÄS MER: Hyllningarna till Sarah: "Den största simmaren vi haft"

Det var en märkbart rörd Sarah Sjöström som mötte journalisterna efter loppet.

- Jag såg mamma och pappa och brorsas som stod och vinkade lite, liksom. Det var fantastiskt att se och man kan inte smälta det här med en gång. Det är helt galet.

OS har dessutom bara startat för Sarah Sjöström.