Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Sundlings spurt väcker hopp inför VM

Med Stina Nilsson på skadelistan är en stor fråga: Vem ska åka sistasträckan i VM-stafetten?
I Ulricehamn visade Jonna Sundling att hon är högaktuell.
– Vill de att jag ska åka så säger jag inte nej, säger hon.

Det var som väntat inte mycket att göra åt Norge när damernas stafett avgjordes i snöyran på Lassalyckan. Therese Johaug drog ifrån på sin andrasträcka, och Sverige fick nöja sig med att slåss om medaljerna där bakom.

På den sista sträckan gick Jonna Sundling ut som tvåa, tätt följd av Finland, och det dröjde till sista kurvan innan hon satte in sin stöt.

– Jag fick gå ut lite ensam i början och hade ingen precis framför mig. Jag tog någon sekund på Norge i början, men sedan tappade jag igen och så kom Finland ikapp i varvningen. Då tänkte jag bara att jag ska hänga på här och sedan spurta om det, säger Jonna Sundling.

Taktiken föll väl ut, och Sundling gav inte finskan en chans på upploppet. Sverige slutade därmed tvåa bakom det överlägsna Norge – och framför allt visade Sundling, som framför allt är en sprinter, att hon är en het kandidat att ersätta Stina Nilsson i VM-stafetten.

– Jag gillar ju att köra stafett och sistasträckan har varit min plats genom åren. Nu vet vi inte med Stina, jag hoppas att hon kommer, men vill de att jag ska åka så säger jag inte nej, säger Sundling – som vann sprinten i Lillehammer i november då hon spurtade ner just Stina Nilsson.

Bättre känsla för Kalla

Även Charlotte Kalla bjöd på ett betydligt soligare humör jämfört med lördagen, då hon var klart besviken efter sin 13:e plats. Med en månad kvar till VM fick hon på söndagen ett något bättre besked, även om hon inte kunde utmana Norge.

– Det var en annan känsla i dag, jag hade bättre flyt i åkningen. Det funkade bättre att åka med ett lugn, men ändå offensivt. Så det var gott att få med sig, även om det var några partier där jag fick slita. Det var ett steg framåt jämfört med igår, säger Kalla.

Hon har gjort det till en vana att pricka formen till de stora mästerskapen, och med en månad kvar finns ännu möjlighet att finslipa de detaljer som fortfarande saknas för att hon ska kunna hota de allra bästa.

– Nu är det bara att försöka göra det bästa med vad man har, säger Kalla.

Hon imponerades av Jonna Sundlings avslutningssträcka.

– Hon är så kylig! Hon såg riktigt fokuserad ut när hon värmde upp och det var spännande att följa sista sträckan. Jonna växer ini distansåkningen ju längre säsongen går. Hon har stor kapacitet där.

Det svenska stafettlaget bestod i tur och ordning av Evelina Settlin, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Jonna Sundling. Hemmafavoriten Hanna Falk fick nöja sig med att åka i andralaget, där hon tog hand om sistasträckan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.