Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Sundin, till vänster, och Daniel Alfredsson var rådgivare till landslagsledningen under World Cup i höstas. Arkivbild.

Sundin: Stjärnorna levererade

Mats Sundin tog ett OS-guld och tre VM-titlar med Tre Kronor. Nu hyllar han laget som slog Kanada i VM-finalen i Köln.

Mats Sundin vann VM-guld 1991, 1992 och 1998 och krönte landslagskarriären med OS-guldet i Turin 2006.

46-åringen håller kontakt med ishockeyn och var i höstas rådgivare åt förbundskaptenen Rikard Grönborg under World Cup i förra hemstaden Toronto.

- Stort grattis till Grönborg och hans stab för gediget förarbete inför turneringen och att sedan leverera guldet. Att så många NHL-killar kom till VM visar respekten för Rikard Grönborgs kompetens och hans stab, säger Mats Sundin till Expressen.

Sundin lyfter fram två av stjärnorna som anslöt sent till festen i Frankrike och Tyskland.

- Det här är en stor seger för hockey-Sverige. Våra största stjärnor, Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström, levererade när det verkligen gällde, säger han.

"Är stort"

Daniel Sedin var en avgörande faktor när Sverige vann sitt senaste VM-guld, efter finalseger mot Schweiz i Globen 2013.

Han följde årets final på mobilen eftersom han var upptagen av ett välgörenhetsuppdrag.

- Det är så svårt att vinna stora turneringar och mästerskap numera, så det här är stort. Hoppas killarna får chansen att njuta av det här VM-guldet nu. Och precis som vi fick 2013, att de får en heldag i Stockholm när man bara går på moln, säger Sedin.

Ny generation

Förre stjärnbacken Börje Salming, 66, är en av svensk ishockeys allra största, med bland annat 17 säsonger i NHL. Han stämmer in i hyllningskören.

- Det här VM-guldet visar att vi har en ny generation stjärnor i NHL som många svenskar nog knappt känner till. Jag trodde på Tre Kronor från start. Man spelade tryggt och disciplinerat. Backarna vågade hålla i pucken. Det blev aldrig någon panik trots att man hamnade under press många gånger. Och så hade man "Henke" i kassen förstås, säger han.