Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sundhage: "Vi tar lite tokiga beslut"

Förbundskaptenen Pia Sundhage vill se Sverige spela längre anfall. Mot Australien i Algarve cup fick hon det – inte. Ett omställningsstarkt Sverige vann ändå matchen med 1–0.

Anfallsspelet är i fokus för Sverige fram till EM-slutspelet i Nederländerna i sommar. Tanken är att Sverige ska bli bättre på att nypa fast bollen högt upp i banan, och att kollektivet tillsammans ska stå för fler djupledslöpningar och tempoväxlingar i nu skadade men annars ständigt löpande Sofia Jakobssons frånvaro.

Men i den första matchen i träningsturneringen i ett vårvarmt Portugal så var det i kontringarna som Sverige, som brukligt, skapade sina farligheter.

- Det är en balansgång. När vi kommer till EM så är det meningen att vi har koll på balansen, att "nu ska vi slå den direkt" eller att "nej, nu ska vi driva och få med oss hela laget". Den balansgången blir väldigt viktig. Nu tar vi lite tokiga beslut emellanåt, men ibland blir det väldigt fint, tycker jag, säger Sundhage.

Schelin målskytt

Lotta Schelin satte matchens enda mål – måldrottningens 86:e fullträff i landslaget – efter en timmes spel. Hon fick bollen i kanten av straffområdet, vickade sig förbi ett par australiskor och sprätte ur snäv vinkel upp den i nättaket.

Sverige hade kunnat vinna med större marginal, men hade inte marginalerna på sin sida.

- Vi har ju bud på fler, vilket är skitkul också. I ett slutspel hade man fått konstatera att vi inte har skärpan inne, men i det här skedet känns det gött att vi kommer till så bra chanser mot ett jäkligt bra Australien, säger Lotta Schelin.

Den svenska startelvan var till nio elftedelar densamma som den som startade OS-finalen mot Tyskland på Maracanã-stadion i Rio de Janeiro i augusti förra året, och det är tydligt att Sundhage tänkt sig samma stomme till EM.

Byter till nästa

Bland de platser som känns mest öppna finns bland annat yttermittfältet till höger, där Elin Rubensson inledde men till andra halvlek byttes ut mot Hanna Folkesson som är tillbaka på allvar efter en korsbandsskada.

Längst fram i banan fick Blackstenius chansen från start bredvid Schelin och Kosovare Asllani, men fick lämna plats åt Pauline Hammarlund efter paus. Även Hanne Gråhns, Lina Hurtig och Mimmi Larsson fick speltid.

Sverige möter härnäst Kina, på fredag kväll.

- Startelvan mot Kina kommer inte att se ut så här. Både Nilla Fischer och Linda Sembrant fick jobba väldigt, väldigt hårt i försvaret och vi har bara en dag emellan, säger Sundhage.