Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pia Sundhage under EM-kvartsfinalen mellan Nederländerna och Sverige – som blev hennes sista.

Sundhage tacksam för tiden med Sverige

Pia Sundhage drömde om att till slut få vinna ett mästerskap med Sverige. Men hennes förbundskaptenstid tog i stället slut redan i kvartsfinalen, en mulen julikväll i Doetinchem.

Det var många som satte sitt hopp till Pia Sundhage när hon presenterades som ny förbundskapten för Sverige i september 2012. Efter två OS-guld och ett VM-silver med USA hoppades många att hon även skulle göra ett vinnande lag av Sverige.

Det första uppdraget blev EM på hemmaplan 2013 och under Sundhage tog sig Sverige an det med fart och fläkt. Det var full fart framåt och det räckte nästan hela vägen till final. Sverige föll i semifinalen mot Tyskland med 0–1.

Nu, fyra år senare, i Sundhages sista mästerskap var Sverige betydligt längre ifrån att nå en final.

Förväntad matchbild

Hemmanationen Nederländerna blev för svår, vann kvartsfinalen med 2–0 och krossade Sveriges drömmar om medalj.

- Jag är ledsen för hela tränarstaben, alla ledare har lagt ner mycket jobb i de fem år vi varit tillsammans och så slutar det så här. Jag är också ledsen för vissa av spelarna, de har hängt med i fem år. De kan förstås fortsätta spela under nästa tränare. Jag tror verkligen att den här erfarenheten kommer göra dem till bättre spelare och till ett bättre lag för nästa tränare, säger Sundhage.

Matchbilden i kvartsfinalen blev ungefär som förväntat. Nederländerna trummade på med sina finurliga, snabba anfallsspelare och Sverige lyckades inte hänga med.

1–0 kom på en frispark i 33:e minuten. Hedvig Lindahl hamnade fel i målet och Lieke Martens kunde placera in bollen enkelt vid den bortre stolpen.

2–0 kom på efter en snabb spelvändning efter en öppnande krossboll av Martens. Shanice van de Sanden kom fri på högerkanten och kunde servera Vivianne Miedema som skakat av sig Nilla Fischer framför mål.

"Vi försökte"

Pia Sundhage följde sin matchplan och flyttade fram positionerna efter 60 minuter – precis som utlovat. Men det svenska anfallet hade inte så mycket att sätta emot.

- Det är så klart en balansgång, antingen lämnar du det åt spelarna och hoppas att de får ordning på det. Eller så ändrar du. Vi försökte. Jag ger beröm till spelarna, för de försökte också. Men i slutänden funkade det inte. Jag ger mycket cred till Nederländerna, det är ett riktigt bra lag.

Nederländerna vann och i stället för en EM-medalj förblir OS-silvret från Rio de Janeiro Sundhages största framgång med Sverige.

Oklar framtid

Efter slutsignalen samlade Sundhage det svenska laget i en ring vid mittcirkeln medan de nederländska spelarna jublade med hemmapubliken.

- Det var svårt att säga något smart, för jag var så klart väldigt känslosam. Jag sa att vi visste att det skulle ta slut någon gång och det tog slut här. Jag sa att jag var ledsen för hur det tog slut, men att jag är tacksam för de fem år jag fått vara med dem. Jag tackade dem för allt de gjort för Sverige och för laget.

I höst väntar ett VM-kval för Sverige, men då med Peter Gerhardsson som förbundskapten.

Sundhage jobbar kvar på förbundet året ut. Sedan? Det vet hon inte.

- Jag har fokuserat på den här turneringen. Förhoppningsvis står jag på en fotbollsplan någonstans i världen 2018. Bara det finns fotboll kommer jag vara lycklig. Men nu är det vårt att se framåt.