Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pia Sundhage vill se fler alternativ i anfallsspelet.

Sundhage: "Motståndarna har läst oss"

Anfallsspelet hamnar i fokus under Algarve cup. Inför sommarens fotbolls-EM ska Sverige få till en mer varierad offensiv.

Att Pia Sundhage står på en presskonferens i början av året och pratar om hur Sverige ska förändra anfallet är inte ovanligt. Även om det sedan kanske inte blir så som det var tänkt.

- Det är det här som är så roligt för det är en process hela vägen. Vi höll på så här inför OS också och sen tvärvände det bara och blev fokus på ett kompakt försvarsspel. Men man måste ju tro på något, säger Sundhage.

Den här gången är tanken och grundplanen, till skillnad mot OS förra året, att Sverige ska bli bättre på att hota även centralt i banan.

- Nu har vi europeiskt motstånd och det är skillnad på det och att spela mot USA, till exempel. Alla scoutar allt så de vet att vi är bra på kanten, att vi har snabba spelare. Då måste vi få motståndarna lite smalare och för att kunna göra det så behöver vi sticka in bollen till felvänd spelare.

Skadad Rolfö med

Truppen till Algarve cup i Portugal i början av mars innehåller vissa förändringar jämfört med landskamperna mot Norge (1–2) och England (0–0) i januari. På mittfältet får Lina Hurtig igen chansen efter att ha varit borta från landslaget ett par år på grund av skador och annat. Och i anfallet saknas Sofia Jakobsson, som drog av korsbandet på träning med sin klubb Montpellier för en dryg vecka sedan och är borträknad från EM.

Däremot finns Fridolina Rolfö, Bayern München, med trots en fotskada. Enligt Sundhage kommer anfallaren inte att spela Sveriges första match men förhoppningsvis vara tillgänglig för resten av Algarve Cup.

- Vi ska ju ha en nolltolerans mot att ta med skadade spelare, men hon fick bli undantaget för att hon är kraftull forward, hon är vänsterfotad och hon spelade så pass bra i januari att vi blev riktigt intresserade.

Just Rolfö är tänkt att kunna spela en central roll i Sveriges mer centrala spel.

- Det var lite roligt med Rolfö för hon kan behålla bollen lite, lite längre än vad som är brukligt, säger Sundhage.

Sista resan

I Algarve Cup ställs Sverige mot Kina, Australien och Nederländerna. Sedan väntar ytterligare EM-förberedelser, bland annat en landskamp mot Kanada i Trelleborg den 6 april och sedan dubbla läger med förhoppningsvis tre landskamper under sommaren.

För Pia Sundhage blir det det sista hon gör som ansvarig för det svenska landslaget. Det kan också bli det sista mästerskapet för ett gäng rutinerade spelare, som Caroline Seger, Lotta Schelin och Nilla Fischer, som varit med en längre tid och hunnit bli en bit över 30 år.

- Det som är så roligt är att de här gamla uvarna, de känner nog att det är det sista vi gör. Det finns en liten "edge" på saker och ting och den kommer vi att anspela på i en positiv bemärkelse.