Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige föll mot Italien – men är vidare ändå.

Sundhage: "Fick inte gratis självförtroende"

Pia Sundhage valde att vila flera spelare i sista gruppspelsmatchen i fotbolls-EM. Då blev det förlust mot Italien, men Sverige är ändå vidare och ställs mot Nederländerna i kvartsfinal.

Den första etappen på Sveriges sista resa med Pia Sundhage är nu avklarad. Både ledarna och spelarna har varit tydliga med att slutmålet är medalj.

Det är ditåt de sneglat ända sedan OS-silvret i Rio de Janeiro i fjol och nu kan de på allvar ställa in siktet. Trots förlusten med 2–3 mot Italien.

- Vi fick inte gratis självförtroende genom att vinna gruppen, utan det är upp till oss ledare att jobba in det de kommande dagarna, säger Sundhage.

Kalldusch i inledningen

Sverige valde att vila nyckelspelare som Nilla Fischer, Lisa Dahlkvist och Jessica Samuelsson, och in kom i stället Elin Rubensson som högerback, Hanna Folkesson bredvid Caroline Seger på innermittfältet och Jonna Andersson som var tillbaka som vänsterback. Samtidigt tog Magdalena Eriksson ett kliv in i banan och spelade mittback tillsammans med Linda Sembrant.

Det syntes en osäkerhet i det svenska försvarsspelet, och även den annars så trygga Lindahl gav ett tvekande intryck.

- Jag tar på mig laguttagningen av backlinjen, de har inte spelat mycket ihop och jag gjorde det inte lätt för dem. Det är en av förklaringarna till att passningsspelet nerifrån, och sättet vi försvarade oss på inläggen, kunde ha sett bättre ut, säger Sundhage.

Den sista gruppspelsmatchen började med en kalldusch.

I den femte minuten bröstade Linda Sembrant olyckligt ner bollen i eget straffområde och gav ett perfekt läge till Daniela Sabatino, som tryckte in bollen bakom Hedvig Lindahl.

Därmed var Sveriges och Lindahls EM-nolla spräckt.

Rolfö positiv injektion

Lotta Schelin utjämnade till 1–1 från elva meter, sedan Stina Blackstenius ordnat fram en straff. 2–1 till Italien kom i 37:e minuten. Linda Tucceri Cimini slog in en perfekt krossboll mot bortre stolpen där Sabatino – igen – lobbade in bollen med en volleyträff.

Det var många trötta ben i det svenska laget i första halvleken. Caroline Seger och Kosovare Asllani byttes ut i halvtid mot Dahlkvist och Fridolina Rolfö och Schelin gick precis som mot Ryssland ned som yttermittfältare.

Inhoppande Rolfö behövde inte ens två minuter på sig innan hon hittade Blackstenius med ett perfekt inspel, och plötsligt var det utjämnat igen.

De tidigare Linköpingskompisarna hittade varandra fler gånger. Bland annat nickade Blackstenius ett nytt inlägg från Rolfö i stolpen.

- På det sättet som kombinationen Rolfö, Stina och att Lotta kan spela på en kant, det har vi testat lite nu. Och det var ganska mycket positivt. Det är sådant vi kommer att lyfta fram inför nästa match. Spelarna där inne är lite smågriniga nu, men den känslan får inte sitta i för länge, säger Pia Sundhage.

Vill ha revansch

Italien vann till slut ändå matchen efter att Cristiana Girelli nickat in Italiens tredje mål.

Men det är Sverige som har tagit poängen som behövs tidigare under turneringen och Pia Sundhages landslag slutar tvåa i gruppen bakom Tyskland, som besegrade Ryssland med 2–0.

Sverige ställs mot Nederländerna i sin kvartsfinal på lördag, medan Tyskland ställs mot Danmark.

- Det vi pumpar i det här gänget nu är att det finns nåt som heter revansch. Det blir vårt jobb, säger Sundhage.