Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oonsdagens träning kommer att bli viktig för hur Pia Sundhage väljer att formera startelvan mot Ryssland.

Sundhage öppnar för förändringar mot Ryssland

Kortare gräs, blötare plan och individanpassad träning ska få Sverige i högform inför matchen mot Ryssland i fotbolls-EM.

Dagen efter premiärkrysset mot Tyskland bjöd på fotbollsträning för avbytarna och inhopparna, och rehabiliterande återhämtningsträning för de spelare som fick mer speltid.

Landslagets medicinska team och fystränare kartlägger spelarnas mående in i minsta detalj, och därefter kommer träningen att anpassas individuellt för att hålla alla i så bra form som möjligt.

- Jag tror vi är världsmästare på det. Så mycket som vi tjatar och kollar på allt ifrån hur de värderar sin trötthet, personliga samtal, gps, pulsklockor, videofilmer och sånt som Helena Andersson (fysiolog) och Sara Thunebro (fysassistent) håller på med tillsammans med "medteamet". Det är vi bra på, säger Sundhage.

Jobbat länge

Utöver de fysiska mätningarna får spelarna varje dag ett frågeformulär att fylla i, där de får betygsätta sitt mående och allmänna energinivå. Sedan bestäms hur hårt spelarna ska belastas på träningarna.

- Vi började så här för fem år sedan och det var lite udda för några spelare som ibland undrade om någon annan inte skulle träna och så. Men för två dagar sedan så tränade Jessica Samuelsson bara fram till maxsprint-uppvärmningen och sedan plockade vi bort henne. Och ingen reagerade. Det finns ingen oro utan en styrka i att vi behandlar dem olika.

Startelvan kan komma att ändras till matchen mot Ryssland på fredag. Mycket beror på hur spelarna presterar på träningen under onsdagen.

- Jag tror inte att alla kommer att träna 90 minuter, utan vi håller oss till 75 till att börja med. Vi vill ha upp dem lite i intensitet lite, säger Sundhage. Vi kommer att behöva ett bra passningsspel och pigga fötter, och jag tror att vi kommer att behöver återerövra bollen.

Vattnar träningsplanen

Ryssland vann sin premiärmatch mot Italien med 2–1, något som förvånade många i det svenska laget. Sverige besegrade Ryssland med 4–0 under Algarve Cup, men Pia Sundhage förväntar sig en helt annan match den här gången.

- Bland annat är det ett närkampsspel som ryssarna kommer göra mycket bättre än under Algarve. Vi vill gärna att det inte blir så mycket närkamper, utan att vi ska kunna spela oss ur de situationerna.

Efter matchen mot Tyskland klagade flera av de svenska spelarna på planen, som var hård och hal och gjorde det svårt att få fäste. Därför ser Sverige nu till att anpassa sin träningsplan utanför Arnhem, för att få den i ett skick som mer liknar det på matcharenorna.

- Vi tittar på saker som mått och underlag och konstaterar att den planen vi har nu måste vattnas mer. Den är också nedklippt litegrann. Det tror vi kommer bli bättre.