Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pia Sundhage har fler frågor än de från journalisterna att fundera på inför gruppspelsavslutningen mot Italien.

Sundhage öppnar för förändrad startelva

Med kvartsfinalplatsen nästan i hamn blir det knivigt för Sverige att ta ut en startelva. Satsa på att spela ihop laget ännu mer mot Italien? Eller spara stjärnorna till slutspelet?

Efter två matcher toppar Sverige grupp B i fotbolls-EM och behöver bara en poäng mot Italien i gruppspelsavslutningen för att vara säkert på kvartsfinal. Troligtvis går Sverige vidare även vid förlust, om inte Ryssland står för en jätteskräll och slår Tyskland.

Det gör att Pia Sundhage och assisterande förbundskaptenen Lilie Persson har möjligheten att kunna vila några av de svenska nyckelspelarna, som fått slita hårt under EM-inledningen.

"Balansgång"

- Den stora grejen är att använda truppen på ett bra sätt. Men man ska ha klart för sig att om man gör stora och många förändringar, för att förbereda sig för kvartsfinalen, då är jag inte säker på att vi respekterar vårt spel, säger Sundhage.

Sverige gjorde två förändringar till Rysslandmatchen, jämfört med i premiären. Dels bytte Magdalena Eriksson av Jonna Andersson som vänsterback, dels fick Stina Blackstenius starta i stället för Fridolina Rolfö i anfallet.

Mot Italien kan det bli helt annorlunda igen.

- Man kan se på det som att vi tror på vem som helst i truppen, för att vi har bra fotbollsspelare. Men vi har pratat om att vi ska känna oss samspelta. Innan vi kom hit så spelade vi tre gånger med samma startelva. Att bara slänga upp den, och ändra allt, man kan göra så – men det är en balansgång.

Söndagen viktig

Dagen efter matchen mot Ryssland fick spelarna ledigt från gemensam träning. Det kan bli aktuellt att individanpassa träningen även under söndagen, beroende på hur spelarna mår.

Statusen på spelarnas energi kommer då troligtvis att fälla avgörandet för hur den svenska startelvan kommer att se ut mot Italien.

- Vi behöver långa samtal med fysteamet där kring hur vi ska göra, säger Sundhage.

- En sak är en startelva, men du har också tre chanser på dig under match att plocka bort folk. Det får man ställa mot kontinuitet. Men de tankarna vi har, för det var varmt mot Ryssland och det var en del som faktiskt var trötta.