Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sundhage Årets svensk i världen: "Oerhört stolt"

Pia Sundhage har utsetts till Årets svensk i världen 2017. – Jag vill gärna se det som ett pris för damfotboll, säger förbundskaptenen till GP.

Varje år sedan 1988 lyfter organisationen Svenskar i världen fram en person som har hjälpt till med profileringen av Sverige på ett internationellt plan, inom den kulturella världen, näringslivet, vetenskapen, idrottsvärlden eller inom det humanitära området.

Bland tidigare vinnare finns namn som Astrid Lindgren, Zlatan Ibrahimovic och Annika Sörenstam.

I år har Sveriges förbundskapten Pia Sundhage tilldelats priset.
– Jag är oerhört stolt över det här, säger hon.
– När jag tittar på de som har fått utmärkelsen tidigare år, från 1988 och framåt, så känns det fantastiskt att nämnas i samma andetag som dem. Jag vill gärna se det som ett pris för damfotboll i stort, säger Sundhage.

Förra året förde hon landslaget till ett överraskande OS-silver i Rio de Janeiro. Sommarens EM blir hennes sista mästerskap på den svenska förbundskaptenstolen.

I motiveringen till utmärkelsen skriver organisationen Svenskar i världen att Pia Sundhage "genom sin storartade karriär som fotbollsspelare och fotbollstränare blivit en av Sveriges mest älskade idrottskvinnor".
– Det står en massa bra saker som är roliga att läsa, allt från att vara jordnära till att vara en bra förebild. Det är det ena fina lovordet efter det andra. Så det njuter jag av, säger Sundhage och skrattar.

Vidare motiveras utmärkelsen: "Med en trygg och jordnära framtoning har hon gett svensk damfotboll ett ansikte, rullat in den i svenskarnas hjärtan och förstärkt bilden av Sverige som fotbollsnation. I Sverige och i världen är Pia en viktig förebild för många tjejer och ungdomar med fotbollsdrömmar. Hon har inspirerat andra kvinnor att prestera på högsta nivå i vitt skilda miljöer."

Pia Sundhage vägrar att ta åt sig hela äran för utmärkelsen själv men tror att det kan bidra till något positivt för damfotbollen, samtidigt som det är ett kvitto på att något har hänt när det gäller damfotbollens status.
– Det är kul att se tillbaka på det man har gjort tillsammans med andra. I fotboll är man aldrig ensam utan allt är gjort tillsammans med många människor, och man kan göra många bra saker om man låter andra människor växa. Damlandslaget har växt och damfotbollen har växt. Jag läste någonstans: "där man vattnar växer det". Det är precis det som har hänt.

Samtliga sportprofiler bland de tidigare vinnarnamnen är Sven-Göran Eriksson (2001), Jan-Ove Waldner (2005), Annika Sörenstam (2010) och Zlatan Ibrahimovic (2013).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.