Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Johnsrud Sundby gratuleras av Norges kung Harald.

Sundby om dopningen: "Blir inte överraskad"

Martin Johnsrud Sundby vann 15 kilometer och tog sitt första individuella mästerskapsguld. Men triumfen hamnade lite i skymundan av dopningsskandalen i Seefeld.

Bara några timmar före Martin Johnsrud Sundbys guldlopp kom beskedet att österrikisk polis gripit fem VM-åkare från Österrike, Estland och Kazakstan misstänkta för bloddopning.

- Positivt är det inte. Men vi som varit med länge i "gamet" blir inte överraskade, säger 34-åringen på en presskonferens.

Norrmannen var själv avstängd för dopning i två månader 2016 sedan han använt en astmamedicin utan dispens. Han tycker inte att den senaste dopningsskandalen inom skidsporten överskuggar hans egen succé i Seefeld.

- Inte för mig och de runt mig, säger Sundby.

Sundby var 2,9 sekunder snabbare än silvermedaljören Alexander Bessmertnych, Ryssland, och 20,4 före Iivo Niskanen, Finland, på bronsplats. Därmed lyckades norrmannen med det som han har längtat och kämpat för under hela sin karriär: Att få ett individuellt guld i ett internationellt mästerskap.

- Det är mycket av allt... Jag trodde inte att jag skulle vara så här känslosam. I dag lyckades jag, säger han i segerintervjun i SVT.

Burman elva

För svensk del var det Jens Burman som hamnade högst upp i resultatlistan. 24-åringen blev elva, 1.23,2 efter Johnsrud Sundby.

- Det är varmt, det är löst och det känns inte som att det går fort. Det känns segt och trögt, det är sådant före och man vet att alla har likadant. Det är bara att grisa. Man vet att det blir stora skillnader mot slutet, då alla blir trötta, säger han.

- Jag får ändå säga att jag är nöjd med dagen.

Viktor Thorn blev näst bäste svensk på tolfte plats.

Halfvarsson på 16:e plats

Calle Halfvarsson då?

29-åringen har haft VM-loppet som sin största målsättning, men någon större framgången blev det inte. Han slutade på 16:e plats, 1.49,8 sekunder efter Johnsrud Sundby.

Halfvarsson visade stor entusiasm när han inledde med intensiv åkning och var den snabbaste åkaren efter 1,1 kilometer. Men sedan tappade han sekunder för varje mellantid.

- Det var en hård start men jag ville vara med från första början, spänna bågen. Men det höll inte, säger han.

- Jag kände på andra 3,75:an, att det började streta emot och det gick rätt ungt uppför långbacken.

Efter 7,5 kilometer var han 42,8 efter ryssen Alexander Bessmertnych, och var då borta från medaljstriden.

Daniel Rickardsson blev 21:a.