Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Summeringen: Norge gjorde mästerskapen till en publikfest

För de svenska handbollsdamerna slutade hemma-EM i ett praktfiasko, men detta till trots så blev mästerskapet en succé enligt vd Frank Ström som väljer att hylla vårt grannland i väst.

Handbolls EM 2016 blev en succé, så lyder domen när mästerskapens vd Frank Ström ska summera tillställningen. Detta trots att de svenska damerna åkte ut ur sitt hemma-EM med huvudet före och bara lyckades ta totalt en seger. Något Frank Ström, både som svensk och arrangör, erkänner inte var helt optimalt.

– Det är ju så att det är resultaten som påverkar, hade våra tjejer kunnat knipa några fler poäng så hade vi nog haft några fler tusen i publiken. Men i det stora hela är jag ändå nöjd, jättenöjd.

När hemmanationen inte levererade så var det en klar fördel att mästerskapen hölls i Sverige. För med två grannländer, vars landslag levererade bättre resultat än svenskorna, så blev ändå EM 2016 till en publikfest värd att minnas.

– Fördelen med ett mästerskap i Sverige är ju att vi nästan har tre hemmalag. Det gick ju inte så bra för Sverige, men de kom ju massa supportrar från Danmark och framförallt Norge, säger Frank Ström.

"Halva Norge är i Göteborg"

Just de norska fansen vill arrangören hylla extra mycket. Finalen mot Holland innebar ett slutsålt Scandinavium med över 10 000 supportrar, varav hälften var från vårt grannland i väst.

Frank berättar att de Norska supportrarna, självsäkert, redan köpte biljetter för finalhelgen uppemot ett år innan mästerskapen. Du ser, hur mycket det än må ta emot så har mästerskapen mycket att tacka norrmännen för.

– Det har ju varit fantastisk stämning, framförallt under finalhelgen. Sista matchen var ju slutsåld och hälften av alla var ju från Norge vilket är fantastiskt, Frank Ström fortsätter:

– Jag minns att jag skulle åka taxi till Scandinavium och taxichaufför utbrast "Det är ju som om halva Norge är i Göteborg!".

Danska supportrarna svek

Om de Norska supportrarna levererade så var man mindre nöjda med stödet från vårt grannland i syd, Danmark, vars gruppspelsmatcher hölls i Skåne.

Trots att de rödvita supportrarna "bara" behövde ta en färjeresa, eller en tripp över Öresundsbron, för att se sitt landslag så var deras närvaro sämre än förväntat.

– Det jag kan tycka är att jag hade förväntat mig fler danska fans i Skåne under gruppspelet. De vaknade när det var försent och biljetterna till finalhelgen redan var slut.

Tror på ekonomisk vinst

Frank Ström berättar att man är klart nöjda med mästerskapen och berättar att han nog inte skulle göra så mycket annorlunda om han fick chansen, men det gäller främst inramning och liknande.

Vad han dock inte kan svara på än är hur EM i Sverige har gått ekonomiskt.

–Jag har en månad att sortera räkningar och dylikt, men jag har en känsla av att vi klarar oss bra. Vi hade en målsättning att tjäna några miljoner och som det ser ut nu så ska det nog troligtvis bli fallet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.