Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: JESPER ZERMAN
Bild: JESPER ZERMAN

Suldan Hassan startar lopp – i Somalia

Göteborgs löparstjärna Suldan Hassan återvänder till sitt gamla hemland Somalia för att starta ett nytt lopp i miljonstaden Hargeisa.
Målet är att det på sikt ska bli en folkfest i stil med Göteborgsvarvet.
– Som svensksomalier är det minsta jag kan göra att promota den här fantastiska sporten, säger han om projektet.

22-årige Suldan Hassan är löpartalangen som de senaste åren tagit klivet upp i den yttersta eliten och bland annat vunnit SM-guld på 5 000 meter. Han kom till Sverige som 11-åring och har sedan dess inte varit i sitt gamla hemland Somalia, men nu är det dags. I samband med att Suldan och hans tränare Ulf Friberg åker till Kenya för träningsläger nästa månad kommer de att göra ett stopp i Somalia.

– Det var faktiskt Ulf som sa att det hade varit kul att åka dit i några dagar, och då tänkte jag direkt att det skulle kännas bra att göra något vettigt av det när jag nu återvänder efter 12 år. Och eftersom jag håller på med löpning var min spontana tanke att anordna ett lopp, säger Suldan Hassan.

Nu har han fått grönt ljus för att arrangera ett femkilometerslopp i Hargeisa, huvudstaden i Somaliland som har 1,2 miljoner invånare. Och det är snabba ryck som gäller – redan den 3 november går startskottet.

– Jag har ingen erfarenhet av att arrangera lopp, men hur svårt kan det vara? Det är inte rocket science, liksom. Nu blir det lite stressigt att göra allt på två, tre veckor, men det går ändå om man verkligen vill göra skillnad för folk. Löpningen har gett mig så mycket, så det är klart att jag ska ge tillbaka, säger Suldan Hassan.

”Inte särskilt populärt alls”

Han konstaterar att idrotten i Somalia till stor del saknar både struktur och resurser – och att löpningen inte är en stor motionssport, trots att världsnamn som exempelvis Mo Farah har sin bakgrund i landet.

– Det är inte särskilt populärt alls bland folket, de ser det som en elitgrej bara. I hela Somaliland tror jag det finns totalt fyra klubbar. Och även om de har fostrat många bra löpare, så är det ju ingen som tävlar för Somalia. Jag vill få ungdomar, och vanligt folk, att hitta löpningen. Det är ju bara att kolla på hur stort Göteborgsvarvet är i Sverige – alla springer ju.

Premiärloppet kommer att genomföras i mindre skala, inte minst med tanke på corona, men Suldans planer för framtiden är storslagna: Han vill skapa en folkfest likt Göteborgsvarvet i Hargeisa. Och grunden är redan lagd.

– Jag tog kontakt med de lokala myndigheterna och frågade om det fanns någon chans att anordna loppet mitt i stan. De tyckte det lät jättebra. Sedan har både Bo Gustafsson (tidigare OS-medaljör i gång) och internetjätten Somtel gått in som sponsorer, så det kommer att vara bra prispengar. Och alla de bästa somaliska löparna ska komma. Så det här kommer få genomslag, lovar han.

Och hur blir det för dig att återvända till landet du lämnade som 11-åring?

– Det är klart att det kommer bli fantastiskt roligt att få träffa släktingar och få se landet där jag växte upp. Jag känner mig svensk, men har ju mina rötter där. Nu får jag möjlighet att promota folkhälsa och åtminstone göra folk glada under de 20 minuter som de springer. Som svensksomalier är det minsta jag kan göra att promota den här fantastiska sporten, säger Suldan Hassan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.