Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Suldan Hassan sprang snabbare och längre (!) än han trodde

De flesta springer ett 21,1 kilometer långt Göteborgsvarv. Men Suldan Hassan, 22, sprang längre – och ändå snabbare än han trodde på förhand.
– Jag kom in i ett flow och då var det bara att fortsätta, säger Hassan.

Cirka 4500 löpare hade anmält sig till årets historiska Göteborgsvarv – det virtuella. En av dessa som sprang och dessutom gjorde det för första gången var löpartalangen Suldan Hassan.

Han tillhör Ullevi friidrottsklubb och satsar normalt sett på 5000 meter men nu skulle han alltså ställas inför en helt annan prövning. En prövning som 22-åringen hade tänkt att testa på om några år. Men de rådande omständigheterna i världen gjorde att det blev av redan i år.

– Jag hade inte tänkt springa Varvet förrän om minst sex, kanske tio, år. Efter min karriär i alla fall. Men att springa Varvet är något alla elitlöpare i Sverige har som mål tror jag, sa han till GP inför Varvet.

LÄS MER: Se det virtuella Göteborgsvarvet på GP.se

På Volvos testbana strax utanför Borås var det under lördagen dags för Hassan att ta sig an de dryga 21 kilometerna. Förhållandena var inte särskilt trevliga när starten gick – blåsten hade han rätt i ansiktet och han såg ut att frysa där han stod vid startlinjen.

LÄS MER: Se det virtuella Göteborgsvarvet på GP.se

Suldan Hassan sprang snabbare än han trodde

Men iväg kom han och i mål likaså. Och det på tiden 1.11.59 vilket var mer än tre minuter snabbare än vad han trodde på förhand.

– Jag sprang lite längre också enligt min klocka. Den stannade på 21,6 kilometer, säger Hassan och beskriver loppet.

– Första kilometern gick snabbare än jag tänkte, jag kom in i ett flow och då var det bara att fortsätta. Det var en tuff bana och det blåste som mest där det var som backigast. Det känns skönt nu efteråt.

LÄS MER: Klubben förlorar miljonbelopp på inställt Göteborgsvarv

Vad är skillnaden jämfört med att springa på bana?

– Det är mycket mer kuperat. På en bana är det inte mycket att tänka på men här är det upp och ner. När det blåser så mycket är det inte så kul att klättra men samtidigt är det en god känsla nu efteråt.

22-åringen berättar att det var annorlunda att springa ett lopp helt själv.

– Jag har aldrig sprungit ett lopp helt själv. Det var första gången. Jag hade planer på att springa progressivt annars så blir det jobbigt när man springer själv. Då blir det en lång väg hem.

Han berättar att detta var långtifrån sista gången han sprang Göteborgsvarvet.

– Nej, nej! Det kommer jag springa många, många gånger till efter karriären. Det är en perfekt distans en halvmaraton, säger Suldan Hassan.

LÄS MER: Föreviga din målgång i Göteborgsvarvet Virtual Race – vinn fina priser

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.