Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Suldan Hassan. Bild: MATHIAS BERGELD

Suldan Hassan missar Finnkampen – testats positiv för covid-19

Göteborgslöparen Suldan Hassan missar Finnkampen. Detta efter att han testats positiv för covid-19.
– Jag gjorde ett nytt test idag (fredag) och får besked imorgon. Om det också är positivt är säsongen över, säger Hassan från isoleringen på ett hotell i Stockholm.

Ullevi FK-löparen Suldan Hassan har visat storform på sistone och under Folksam GP i Göteborg förra helgen var han ytterst nära att rå på Anders Gärderuds svenska rekord på 5 000 meter.

Jakten på fina tider skulle gå vidare under helgens Finnkamp men så blir inte fallet. Dagen före tävlingarna i Tammerfors, Finland, så fick Hassan beskedet att han testats positiv för covid-19.

För GP berättar Suldan Hassan att han trodde att han redan haft covid-19.

– Jag var sjuk i våras och trodde att jag hade det men troligtvis var det ju inte det. Det är surt att få det nu men ändå positivt att man kanske blir immun.

Isolerad på hotellet

Symptomen har varit lindriga men på grund av strikta tävlingsbestämmelser så kommer inte 22-åringen komma till start i Finnkampen.

– Jag mår jättebra. Det känns ju lite konstigt men tydligen kan man känna sig frisk och ändå ha det, säger Hassan.

På grund av de strikta reglerna övernattar inga svenska friidrottare i Finland utan de bor i Stockholm och åker över till Tammerfors över dagen för att genomföra sina tävlingar. Suldan Hassan sitter nu isolerad på sitt hotellrum i Stockholm.

– Jag har det väldigt milt. Det är nästan omöjligt för mig att smitta någon säger de och det är ju skönt, att man inte har smittat andra. Även om jag har låg smittorisk har jag isolerat mig och kommer inte gå ut något. Det är vad det är och jag är inte bitter.

Ett nytt test togs på fredagen och som Hassan får svar på under lördagen.

– Om det också är positivt är säsongen över, annars kommer jag tävla något mer efter det.

Siktar mot 2020

Suldan Hassan har planerat att tävla i Tjeckien på tisdag och sedan avsluta säsongen i Kroatien den 15 september. Men kanske är säsongen alltså över redan nu.

– Det är surt men samtidigt så det är, något kan alltid komma emellan. Jag har varit i bra form och det känns som jag har mer i mig och jag vill visa det. Jag hoppas att svaret imorgon är negativt och annars siktar jag fullt mot 2020.

2020 väntar bland annat det uppskjutna olympiska spelen i Tokyo.

– Det är ändå rätt år att ha otur, det är inte första gången med motgång det här året. Nästa år är viktigare, då är det mästerskap.

Suldan Hassan skulle ha tävlat för Sverige på distansen 1 500 meter i Finnkampen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.