Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Succétränarens rädsla – inte varit i Sverige på 15 år

Han har coachat Truls Möregårdh till final i bordtennis-VM. Men Stellan Bengtsson, 69, har inte varit i Sverige på 15 år. Hans flygrädsla håller honom kvar i USA.
– Jag saknar Sverige, min syster och mina polare, säger Bengtsson till Sportbladet.

Stellan Bengtsson är en av de största inom svensk bordtennis. Han blev historisk när han 1971 vann Sveriges första VM-guld i sporten. Nu är han bosatt i San Diengo i Kalifornien, och har varit så under en lång tid. I Sverige har han inte varit på över 15 år, hans flygrädsla hindrar honom.

– Jag vet ju att det är säkert och så. Och när jag var aktiv som spelare hade jag inga problem med att flyga. Då satte jag mig i planet, somnade och vaknade upp när vi var framme, berättar han för Sportbladet.

LÄS MER: VM-silver till Truls Möregårdh

Bästa vännen dog

Men sedan 1977 har hans flygrädsla suttit djupt rotat i honom. Ett flygplan från Malmö hade börjat inresan mot Bromma flygplats när piloterna tappade kontrollen, planet kraschade och samtliga 22 personer ombord dog. På planet fanns Stellans vän Hasse Alsér.

Bengtsson berättar att även han själv har varit nära att störta, men i sista sekund fick piloterna kontroll på planet. Då flög han tillsammans med Alsér, som senare omkom i flygolyckan vid Bromma. Senaste gången han flög var 2006.

– Det hindrar mig på många områden… Jag saknar Sverige, min syster och mina polare. Jag kan inte resa dit och hälsa på dem, säger han till tidningen.

LÄS MER: Svenska glädjevrålet – världsmästare i dubbel

Coachat supertalangen

Under det nyss avslutade världsmästerskapet i bordtennis i Houston har han coachat supertalangen Truls Möregårdh som under natten till tisdag spelade VM-final. Det gjordes möjligt tack vare att han kunde ta bilen, en enkelresa på 200 mil från hemmet i San Diego.

– Jag har bara coachat honom under den här lilla tiden här. Vi hade ett tre dagar kort träningsläger och fick väldigt bra kontakt från början. Truls har ett spel anpassat för den moderna pingisen, motståndarna vet knappt vad som händer när de möter honom. Inte ens jag, som har varit 50 års erfarenhet, vet vad som händer.

Möregårdh föll i finalen med 4-0 i set.

LÄS MER: Svenske stjärnans VM-vapen: Unikt racket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.