Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drömmen har slagit in för Hanna Johansson som tagit Högsbo till SM-final i basket.

Succélaget får Göteborg att bli en basketstad

I skuggan av de stora sporterna har basketen länge levt en undanskymd tillvaro i Göteborg. Det ville Hanna Johansson ändra på. Om hon har lyckats? Jo, tack. Stjärnan har tagit lilla Högsbo hela vägen till SM-final.

Inför säsongen var det nog få, om ens någon, som trodde att nykomlingen Högsbo skulle spela SM-final i basket.

- Bara att vi gick upp till högstaligan betydde mycket. Förhoppningen var att gå till slutspel, att vi klarade det var vi jätteglada över. Allt som händer nu är en bonus, säger sportchefen Jonas Fredrikson.

Långsiktig satsning

För lagets stora stjärna, Hanna Johansson, var en slutspelsplats dock inte tillräckligt. Hon siktade högre, drömde om mer.

- Jag spelar alltid för att vinna, och jag sade ju tidigt att jag vill gå till final, säger hon.

Och hon fick som hon ville.

Mot alla odds.

För Högsbo, som slutade sjua i serien, har i tur och ordning slagit ut de senaste årens gigant Luleå i kvartsfinalen och sedan Eos från Lund i semifinalen.

Succé är ett ord som det ofta strösslas alltför lättvindigt med i idrottsvärlden – men i det här sammanhanget vore det en underdrift att beskriva Högsbos säsong på något annat sätt.

- Det är nog flera faktorer som ligger bakom att vi har gått så bra. Det har varit en långsiktig satsning, med damlaget i fokus. I år har vi fått in jättebra spetskompetens i de amerikanska tjejerna, och så tycker jag att de svenska spelarna har steppat upp ett steg, säger Johansson.

Sätta stålkastaren på basketen

Den 30-åriga centern är Göteborgslagets mest meriterade spelare. Hon har vunnit SM-guld med Norrköping, spelat collegebasket i USA och kan stoltsera med ett silver från U19-VM. För ett par år sedan flyttade hon hem till Göteborg och Högsbo, med dubbel målsättning.

Dels ville hon ta upp klubben till högstaligan, dels ville hon sätta basketen på kartan i hemstaden.

- Jag hade skadeproblem och var inte helt hundra på att det skulle bli en ny satsning. Men jag hade en dröm om att ge tillbaka till Göteborg som stad. Jag tycker att basketen har hamnat lite i skymundan här, det har liksom varit dags att sätta strålkastaren på basketen.

Enligt sportchef Fredrikson är Johansson och Högsbo på god väg att lyckas med sitt uppdrag. Om de inte redan har gjort det.

- Jag upplever verkligen att basketen är på frammarsch. Vi har kommit tillsammans, hela staden. Man hejar inte bara på Högsbo, man hejar på Göteborg. Det har aldrig varit så mycket uppmärksamhet och media som när vi slog ut Luleå. Men det är bara roligt att man får uppleva det, det är otroligt faktiskt, säger han.

"Skulle bli chocktillstånd"

I finalserien, som spelas i bäst av fem matcher, ställs Högsbo mot storfavoriten Umeå. Högsbo slår ur underläge – precis som tidigare under säsongen.

- Umeå är det bästa laget i ligan, så det kommer att bli oerhört tuffa matcher. Vi måste prestera max precis hela tiden. Men vi har allt att vinna, de har allt att förlora, säger Hanna Johansson.

- Jag hoppas att jag kan bidra med lite lugn på planen. Kanske lite kyla och tålamod och så. Men det handlar inte om en spelare, det är hela laget. Vi gör det här tillsammans.

Det har gått 43 år sedan Högsbo senast tog SM-guld. Sportchef Jonas Fredrikson vågar knappt drömma om vad det skulle betyda för klubben – och basketen i Göteborg i stort – om laget skulle fälla Umeå och ställa till med den kanske största skrällen någonsin.

- Skulle vi vinna en finalmatch vore det bra, skulle vi vinna två vore det jättebra. Om vi skulle vinna tre matcher... ja, det vore otroligt. Nästan ofattbart, säger han.

- Man skulle hamna i chocktillstånd.