Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Piteås Fernanda Da Silva och Umeås Sanna Kullberg under lördagens derbypremiär i Umeå. Bild: Erik Abel/TT

Succéinhopp frälste Piteå i premiären

Äntligen är spelet i gång även i damallsvenskan.
I Umeå handlade det om derby för nykomlingen mot Piteå. Där visade sig gästerna som väntat starkast och vann med 3–2.
Inhopparen Fernanda Da Silva låg bakom två av målen.

– Vi spelade bra men jag försökte ge laget mer energi när jag kom in. Härligt med tre poäng i premiären, vi har ju väntat länge på att få börja spela, säger brasilianskan.

Da Silva kom in i den 61:a minuten och fixade en straff bara några minuter senare.

– Vår tränare Stellan (Carlsson) säger åt mig hela tiden att jag ska utmana så fort jag får bollen. Det gjorde jag och blev fälld, säger Da Silva.

Straffen satte Julia Karlernäs säkert i nät till 2–0.

Sedan sköt Fernanda Da Silva själv 3–1 i den 77:e minuten på ett märkligt långskott som seglade över hemmamålvakten Agnes Granberg och via ribban in i mål.

– Jag gillar att skjuta, säger målskytten, som tror på ett bättre år i år för mästarinnorna av årgång 2018.

"Räcker inte"

Hemmalaget Umeå IK behöver inte skämmas för sin insats i premiären. I den 87:e minuten reducerade man till 3–2 på straff och hade vittring på poäng.

– Jag tycker vi gör en bra insats. Vi skapar väldigt bra chanser och ligger rätt i försvarsspelet precis som vi pratat om. Så klart är det surt att förlora. Känslan är ju att vi spelar bra, men det räcker inte, säger Lisa Dahlkvist, tillbaka i Umeå igen mer än tio år efter att hon lämnade dåtidens storlag.

Under 00-talet dominerade Umeå svensk fotboll med sju SM-guld. Med spelare som Marta, Hanna Ljungberg och Malin Moström plockade man även hem flera titlar i Europa.

Det börjar bli ett tag sedan nu.

I dag är Piteå Norrlands bästa lag. Efter guldet för två år sedan blev fjolåret en missräkning. Sedan dess har Piteå tappat tio spelare men förstärkt med åtta nyförvärv och kan nog ta ett kliv uppåt under årets intensiva damallsvenska.

Första målet

Norrbottenslaget har ett vasst anfallsvapen i Nina Jakobsson.

I ett av Piteås första anfall slog hon till. På ett inlägg från backen Lena Blomkvist nådde 25-åringen högst och nickskarvade i den tolfte minuten bollen över hemmalagets målvakt Agnes Granberg.

I ledning såg Piteå länge ut att kunna kontrollera matchen, men Umeå gav sig inte och hade i slutet chans att ta en pinne.

Umeås första mål i allsvenskan kom i den 75:e minuten genom Therese Simonsson men bara ett par minuter efteråt kom Fernanda Da Silvas långskott som gav 3–1.

Fanny Hjelm Rönnlund reducerade på straff i 87:e. Där tog det stopp för hemmalaget.

Umeå har tippats bli ett bottenlag och visst saknas den forna glansen. Men mixen av ungt och gammalt kan överraska.

– Vi tar en match i taget. Gör vi sådana här prestationer kan det gå väldigt bra. Det är i varje fall kul att vara tillbaka, jag känner mig hemma här, säger Lisa Dahlkvist.

Thomas Eriksson/TT