Marcus Högberg stoppade allt under matchens två första perioder, exempelvis det här försöket av Matthew Tkachuk.
Marcus Högberg stoppade allt under matchens två första perioder, exempelvis det här försöket av Matthew Tkachuk. Bild: Fred Chartrand/Canadian Press/AP/TT

Succé för Högberg vid Ottawaseger

Med Anders Nilsson fortsatt skadad så var det upp till Marcus Högberg att vakta Ottawakassen i mötet mot Calgary. Med 40 räddade skott bar han Ottawa till årets första seger, och lagkamrater och tränare hyllade svensken.

ANNONS

"Lysande" var betyget som tv-kommentatorerna satte på Marcus Högberg efter att slutsignalen gått. Och medspelarna höll inte igen på berömmet efter matchen.

– Allt var tack vare Högberg. Han stod där och fixade två poäng. Jag önskar att vi hade kunnat lätta hans börda i första perioden men han visade bara hur bra målvakt han är, säger forwarden Brady Tkachuk till Ottawa Citizen efter matchen.

Backen Dylan DeMelo håller med:

– Utan honom vinner vi inte matchen och så enkelt är det. Han var utmärkt, säger han till tidningen.

Efter snöpliga förluster i förlängningen i de senaste tre startade matcherna var det alltså äntligen dags för Högberg att få smaka segerns sötma.

ANNONS

Calgary sköt och sköt mot den 25-årige målvakten från Örebro. 15 skott i första perioden. 14 skott i andra.

Men Högberg hade bestämt sig för att mura igen kassen, bland annat med en viktig klubbräddning i andra perioden. Först drygt 14 minuter in i sista perioden sprack nollan. Men då gjorde det inte så mycket rent resultatmässigt, eftersom Ottawa trots betydligt färre avlossade skott byggt upp en betryggande 4–0-ledning.

Årets första seger

Högberg tvingades släppa in ytterligare ett med två minuter kvar av matchen, som slutade 5–2. Ottawa kunde därmed inkassera årets första tvåpoängare, och Marcus Högberg sin första seger sedan den 19 december, som i sin tur var hans första i den nordamerikanska proffsligan.

Att Högberg utsågs till matchens bästa spelare kom inte som någon överraskning.

– Han var enastående. Han har fixat poäng i fyra raka matcher. Han gav oss alla chanser att vinna de tre föregående matcherna och var väldigt bra igen. Det är bra för laget och alla bakom att ha en ung kille som spelar på den här nivån, säger tränaren DJ Smith vid presskonferensen efter matchen.

Högberg själv hade något svårt att finna orden i intervjuerna i omklädningsrummet efter matchen.

– Det var så klart skönt att få en seger under ordinarie matchtid. Jag måste ha tålamod och bara göra det jag gör, och jobba hårt, och då – precis som i dag – kan vi få med oss segrar, säger han.

ANNONS

Nilsson fortsatt skadad

Formbeskedet från Högberg är välbehövligt för Ottawa, som lider av att målvaktskollegan Anders Nilsson fortsatt är uppskriven på skadelistan efter en hjärnskakning den 16 december. Enligt TSN var Nilsson tillbaka på isen redan på nyårsdagen och tränade. Den senaste tiden har han dock inte istränat och det finns inga uppgifter om när 29-åringen från Luleå kan tänkas vara klar för match igen. Enligt Smith genomgår han rehabilitering.

– Det är ett stort hål och han har spelat en del riktigt bra hockey för oss. Men vi skulle inte ha fått se Högberg om han inte hade försvunnit. Och Högberg har spelat riktigt bra och verkligen visat oss att han kan vara en NHL-målvakt, säger Smith till Ottawa Citizen.

Gustav Sjöholm/TT

ANNONS